Дан Драгића М. Јоксимовића по 16. пут у Бачини

У уторак 18. јула 2017. године, Скупштина општине Варварин и КУД “Драгић Јоксимовић” по шеснаести пут организују Дан Драгића М. Јоксимовића у просторијама ОШ “Свети Сава” у Бачини.

Према најави организатора, за 19 часова заказан је почетак округлог стола на тему “Темнић – историја, мит, књижевност”, а учествоваће историчари и истраживачи прошлости из Београда, Крушевца, Јагодине, Параћина, Алексинца и Варварина, док је специјални гост историчар Александар Чотрић из Београда.

Драгић Јоксимовић, рођен 18. јула 1893. године у Бачини у Темнићком срезу у Моравском округу, у скромној, али угледној породици трговца Милића Јоксимовића, био је српски политичар и адвокат, најпознатији као бранилац генерала Драгољуба Михаиловића.

Основну школу је завршио у родном месту, а по завршетку гимназије у Крушевцу и Београду, уписао је Правни факултет 1912. у Београду, који је завршио по окончању рата. Још као студент је био члан Самосталне радикалне странке, а од оснивања – Демократске странке. Био је председник Студентског демократског клуба, сарадник часописа Будућност и уредник омладинског листа Слобода. Један је од оснивача и предводника Студентског клуба демократа на Београдском универзитету између два светска рата.

Међу свим студентима, Јоксимовић је био један од најспретнијих и најбољих говорника, који је својој логици и свом беседништву давао далеко мању цену, него су му је давали противници. Након студија отишао је на стручно усавршавање у Франкфурт (Немачка), где стиче звање доктора економско-финансијских наука.

Од 1927. до 1928. био је на месту шефа кабинета Министарства трговине и индустрије, а потом кмет правник Београдске општине. Након тога отишао је у адвокатуру, којом ће се успешно бавити до краја живота и постати један од најбољих српских адвоката свих времена.

Јоксимовић је више пута биран за Народног посланика у Народној скупштини Краљевине Југославије. Године 1932. покренуо је Темнићки зборник. Дан Драгића Јоксимовића, у његовом родном месту Бачини, организује се од 2002. године.

 

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x