Одржан 7. Етно фестивал у Варварину

У склопу обележавања Дана општине Варварин одржан је седми по реду Етно фестивал. На овогодишњем фестивалу се ручним радовима и бројним слатким и сланим специјалитетима припремљеним на старински начин представило више од 60 установа, организација и удружења.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Етно фестивал званично је отворио председник Општине Варварин Војкан Павић, а затим је Здравицу говорио Предраг Благојевић из Течића.

“Ово је јединствена прилика у нашој Општини да се подсетимо традиције, да се подсетимо оних заборављених ствари из свакодневног живота и бар на тренутак вратимо у детињство, а млађим нараштајима покажемо неке од најлепших ствари које су красиле време када су одрастали њихови родитељи, баке и деке” поручио је председник Општине Варварин Војкан Павић.

“Присуство великог броја излагача и учесника из многих општина широм Србије прилика је да се не само упознамо са традицијом разних крајева наше земље, већ и да се дружимо. Да разменимо позитивна искуства и евоцирамо успомене на нека давна и, како обично кажемо, боља времена” рекао је Павић и захвалио се на труду свим излагачима, а свима присутнима пожелео пријатан боравак и угодно поподне у Варварину.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Председник Скупштине општине Варварин Драгољуб Станојевић поздравио је у име Скупштине општине све присутне излагаче и грађане. “Захваљујем Вам се што сте данашњи дан посветили неговању традиције и чувању културног наслеђа нашег краја” рекао је овом приликом Станојевић.

“Овај наш Етно фестивал, као чувар традиције, полако али сигурно постаје традиционалан. Желимо да га унапређујемо и да сваке године он буде место које ће бити интересантно за излагаче и где ће грађани из свих крајева Србије долазити , не само да се подсете или науче нешто ново у вези традиционалних јела, обичаја или начина живота, већ и место где ће се угодно проводити и где ће се радо враћати” поручио је Станојевић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Успех 7. по реду Етно фестивала не огледа се само по броју излагача и посетилаца, него и у разноврсном садржају. Данас је представљена Улица старих заната, котлића, винара, пчелара, травара и старих јела, а програм је започео дефилеом деце из вртића “Наша радост”, која су нас програмом “Шарена јесен у Варварину” потсетила зашто нас чине тако поносним и срећним.

У забавном делу програма наступио је Слободан Бетулић Бетула, аутор “Чаше воде са извора” и естрадни уметник који је отпевао две своје песме, “Тешко мени без мене” и “Моја Шумадија”, а затим су наступила Културно-уметничка друштва из Сврљига, Босилеграда, Појата, Великих Купаца и Варварина, као и Александра Макић из Бошњана која је отпевала песму “Мито бекријо”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Жири који је оцењивао данашње излагаче у разним категоријама чинили су Александар Дунић – познати глумац и председник жирија, Горан Кузмановић – проф. Хемијско – технолошке школе из Крушевца, Радмила Каталина – председник Удружења “Излетник” из Београда, Златан Кркић – председник општине Ћићевац, Славица Милутиновић – проф. историје из Варварина, Драгиша Павловић – организатор левачке пасуљијаде из Рековца, Маргарета Јаћимовић – потпредседник Савета за туризам из Крушевца, Ненад Филиповић – сарадник Туристичке организације Рековац и Зоран Цилић – Консултантска кућа “Еноцентрик” Јагодина. Председник општине Варварин Војкан Павић поделио је медаље, дипломе и поклоне најбољима, а за свеукупног победника 7. по реду Етно фестивала у Варварину проглашена је ПУ “Наша радост” из Варварина.

Награде су уручене по категоријама:

Најукусније јело по старинском рецепту:

1.”Чувари традиције” Крушевац
2. Хемијско-технолошка школа Крушевац
3. Форум жена ОО СПС Варварин

Умеће у мешењу погача и проја:

1. Средња школа Варварин
2. Форум жена ОО СПС Варварин
3. МЗ Село Варварин

Зимница српских домаћица:

1. МЗ Село Варварин
2. ОШ “Драги Макић” Бошњане
3. “Поморавски вез” Осипаоница

Најбоље пиће српских домаћина:

1. “Бачина вино” Бачина
2. “Татро” Тољевац
3. “Стевановић” Дреновац

Најбољи ручни рад:

1. Добрила Петровић
2. Етно удружење “Цар Лазар”
3. Домаћа радиност “Змајче” Кукљин

Најукуснији котлић:

1. ОШ “Драги Макић” Бошњане
2. Стефан Костић
3. “Татро” Тољевац

Посебне дипломе за очување традиције, културе и туризма добили су ПУ “Наша радост” из Варварина, Унија жена Српске напредне странке Варварин, Форум жена СПС Варварин, Средња школа Варварин, Удружење “Излетник” из Београда и кувари Хемијско-технолошке школе из Крушевца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x