Победа над фашизмом једна од највећих победа у историји човечанства

У спомен парку у Варварину испред бисти бораца Темнићке чете, Миодрага Мите Милојевића, Миодрага Ивановића Вељка и Љубисава Васковића Старог, као и на Споменику погинулима у ратовима за ослобођење Србије у Село Варварину и на спомен плочи угледном адвокату Марину Мариновићу на згради Општинске управе, делегација Општине Варварин предвођена председником Општине Војканом Павићем и Скупштине Драгољубом Станојевићем положила је цвеће и венце.

Према речима заменика председника Скупштине општине Варварин Братислава Ташића, локална самоуправа се и ове, као и прошле године, прикључила обележавању 73. годишњице победе у Другом светском рату.

“Победа над фашизмом је једна од највећих победа у историји човечанства које је победило једно велико зло, а које је било присутно и у годинама које су претходиле Другом светском рату. Наш слободарски народ се прикључио тој великој борби и, заједно са осталима који су желели слободу, извојевао слободу јер смо и ми свесни тога да нема срећног роба”, поручио је Ташић.

Он је подсетио да је наш народ, на крилима те велике победе, направио државу која је трајала дуго година и оценио да, за све оно што данас имамо, можемо бити захвални људима који су нам обезбедили ту велику победу.

“Уз поштовање жртвама, погинулим борцима у Другом светском рату и свим оним људима који су дали живот у борби за слободу, наша Општина се прикључује овим свечаностима и одаје почаст свим нашим грађанима који су страдали у овом најтрагичнијем рату”, рекао је Ташић.

Почаст страдалима за слободу у Другом светском рату одале су и делегације Општинских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Иначе, Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја као сећање на овај датум 1945. године када је совјетски маршал Георгиј Жуков ратификовао испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Други светски рат био је највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Током непуних шест година страдало је преко 50 милиона људи, од којих су преко 30 милиона били цивили, док је Југославија евидентирала око 1,7 милиона жртава. У рату је учествовала 61 држава са 110 милиона војника.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x