Сећање на страдале у Јајинцима

На стрелишту у Јајинцима у Београду одржана је државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на више десетина хиљада брутално убијених на том стратишту у Другом светском рату. Комеморативну свечаност предводио је председник Републике Србије Томислав Николић, а комеморацији је присуствовала и делегација општине Варварин, председник општине Војкан Павић и заменик председника СО Братислав Ташић.

“У читавој Европи, једино у Београду окупационе снаге су свакодневно од 15. јула 1941. до краја 1943. године спроводиле егзекуције недостојне људских бића. Данас је тешко да себи и другима дочарамо слике ходајућих лешева, логора оивичених бодљикавом жицом, гасних комора, душегубки, а оне су биле стварност у којој су живели становници окупиране Србије”, рекао је у свом говору Томислав Николић.

“У логорима су били смештени људи сведени на број утиснут на руци без косе, обучени у сивило и безнађе чекали су смрт готово као спас. Приче о томе шта се дешава преносио је њихов шапат, крици и молбе да им се прекрате муке. Смрт је имала различите, застрашујуће, појавне облике и била је свуда око њих”, додао је Николић.

Миленко Чекић, из Удружења логораша “Јасеновац 1941 – 1945.” је рекао да је специјално немачко возило душегубка, у којем су током 1941. и почетком 1942. године од логора старог Београдског сајмишта до Јајинаца у року од пола часа гушењем угушени животи више од хиљада невиних Јевреја, познато већини житеља Србије па и шире, захваљујући пре свега односу јеврејског народа према својим жртвама на које треба да се угледамо.

“За железничку композицију у којој је 5.000 козарачких родољуба од Старог сајмишта до Јасеновца умирало пет дана скоро да се не зна. Бекством приликом истовара из тог пакла спасао се само један логораш, Миливоје Лукач из села Међеђе код Козарске дубице”, истакао је Чекић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин током обраћања окупљенима рекао је да би сваки покушај изједначавања стрељаних у Јајинцима са онима који су их довели на стрељање и стрељали предстаљао највећу увреду за српски народ и истакао да 60.000 мучки убијених у Јајинцима опомињу да се такав злочин не сме заборавити и поновити.

“Било какав покушај рехабилитације, од Милана Недића па до свих других који су били активни сарадници окупатора и било какав покушај да се изједначе они који су стрељани на Јајинцима и они који су их на стрељање довели и они који су их стрељали, је увреда за здрав разум и увреда за човечанство и највећа увреда за српски народ”, поручио је Вулин.

“Ми на своју историју можемо да будемо поносни и не смемо да дозволимо да се због политике или било код гругог разлога допусти да се наша славна традиција, која нас је сврстала у бољи део човечанства упрља”, истакао је Вулин и додао да ко год мисли да је могуће рехабилитовати и изједначити жртве Јајинаца и оне које су их довели ту је велики непријатељ српског народа.

Бивши војни полигон поред Јајинаца нацисти су у периоду од 1941. до 1945. године искористили као место за погубљење скоро 80.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и јавних личности који су се отворено противили немачкој окупацији и који су пружали активан отпор окупатору. Велики меморијални парк са спомеником жртвама је отворен 20. октобра 1964, на 20. годишњицу ослобођења Београда од стране партизана и Црвене армије.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x