Уметнички камп у организацији АРТ центра Рома Србије одржан у Трстенику

У организацији АРТ центра Рома Србије са седиштем у Трстенику, члан Општинског већа задужен за културу Милован Васић, свечано је отворио 17. по реду уметнички камп који је, уз садржајан програм, трајао до 23. септембра.

“АРТ Центар Рома Србије окупља истакнуте уметнике из Србије, Европе и Америке, то је за нас велики успех. Ово удружење постоји од 1997. године, ранији назив био је ЛУР и значајан је чинилац врхунске културе Рома. Један од највећих културних центара у Србији је Ромски културни центар који успоставља сарадњу више од две деценије и шири толеранцију међуљудских односа који доприносе поштовању различитости и тражењу заједничког језика комуникације као и децентрализацију културе и њеног простора”, каже директор и оснивач уметничког кампа Милош Васић.

Васић је на свечаности уручио захвалнице институцијама, установама и појединцима за допринос у одржавању ове манифестације, а програм је почео ликовном радионицом акварела, изложбом слика и цртежа професора Срећка Здравковића из Параћина коју је отворио Данило Вуковић, уредник ликовног програма Центра за културу у Трстенику.

Манифестацију су увеличали својим наступом хор “Бошко Југовић”и оркестар Срђана Ђорђевића. Представљена је и књига “Век брата Јакала”, аутора Драгољуба Ацковића, а осим аутора учествовали су песник Милош Милошевић Шика и глумац Душан Јовић. Приређена је и изложба портрета “Знаменити Роми света”, аутора Звонка Главића, академског сликара. У петак, 20-ог овог месеца, представљена је и књига “ОД А до Ш”, ауторке Слободанке Бобе Радић у којој су учествовали песник Милош Милошевић Шика и глумац Душан Јовић.

У завршници ове манифестације 23. септембра приређена је и изложба слика Милана Додића, а после тога приказан је и документарни филм “Милан Додић – сликар”, аутора Дарка Ђурђевића.

Одржавање ове традиционалне културне манифестације омогућили су Министарство културе Републике Србије и Народни универзитет у Трстенику, док су пријатељи манифестације Музеј Ромске културе у Београду и РТВ Трстеник, напоменуо нам је на крају Милош Васић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x