Успостављање поверења између тутора и ученика битан фактор за успех ученика

У оквиру пројекта “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања”, који реализује Центар за децу и омладину Врњачка Бања у партнерству са Западнобалканским институтом Београд, у Основној школи “Младост” одржана је обука за туторе и туторке волонтере.

На обуци је учествовало осам ученика и ученица виших разреда из ОШ “Младост” Врњци и седам ученика и ученица врњачке гимназије.

Уз осврт на циљеве пројекта, реализоване и будуће активности, мр Валентина Крстић, пројектна координаторка, изразила је наду да ће обука бити занимљива и корисна, као и примењива у директном раду тутора и туторки са ученицима и ученицама којима ће пружати директну подршку.

Она је представила и своје сараднике, логопеда Ивана Матића и социолошкињу Татјану Радић Милутиновић, а који ће током наредна четири месеца бити задужени за стручну подршку туторима и туторкама.

Обуку је одржала др Вања Балшић. док су теме ове обуке биле волонтеризам и оријентација за рад тутора и туторки са корисницима и корисницама. Учесници су били јако заинтересовани, високо мотивисани и показали су интерактивност током рада.

“Драго ми је што је један овакав пројекат покренут у нашој средини јер као човек и као лекар имам сталну потребу да препознајем особе којим је помоћ потребна, да радим на развоју друштвене солидарности и емпатије. Данас ми велико задовољство пружа поглед на ову децу која су спремна да пруже помоћ другима, а чији мотиви нису материјални, већ племените природе”, истакла је директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи др Вања Балшић.

Она је нагласила да је школа неопходна јер без ње нема будућности, а без образовања не можемо да се надамо бољем животу.

“Нека деца не успевају да остваре своје потенцијале јер немају подршку породице. Без разлике да ли су разлози социјалне или медицинске патологије, оваква деца имаће сада на располагању туторе”, навела је др Вања Балшић.

Асистенткиња на пројекту, дефектолошкиња Ана Бурмаз Зоговић, на крају теоријског дела водила је студије случаја које су учесници и учеснице обуке разрадили и приказали могућности реаговања у случају различитих ситуација које се могу појавити током директног рада са ученицима и ученицама којима се пружа помоћ у учењу.

Установљено је да су успостављање поверења између тутора и ученика, психосоцијална подршка и разумевање јако битан фактор за успех ученика, а сарадња свих сектора, од локалне самоуправе, преко школства и здравства, до удружења грађана, кључ су успеха и овог пројекта, јер само узајамна сарадња гарантује развој и успех деце.

Пројекат “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања” спроводи Центар за децу и омладину Врњачка Бања, у партнерству са Западнобалканским институтом Београд, док је сама иницијатива део ширег пројекта “Платформа за одговорно управљање јавним финансијама” који спроводи Програм Уједињених нација за развој УНДП, а финансира Влада Краљевине Шведске.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x