Завршна конференција пројекта “Подршка извозу ММСПП у Румунију и Македонију”

У Гарни Хотелу “Николо” у Крушевцу одржана је завршна конференција пројекта “Подршка извозу микро, малих и средњих предузећа у Румунију и Македонију”. Циљ пројекта је помоћ и јачање конкурентности микро, малих и средњих предузећа и предузетника (ММСПП) кроз освајање нових тржишта, а овај циљ се остварује кроз реализацију низа активности које доприносе бољој информисаности и оспособљености ММСПП-а у области извоза и пружа им алат за припрему и развој извозних активности.

Пројекат доприноси и развијању пословне инфраструктуре намењене иновативним ММСПП, развоју нових пословних услуга заснованим на реалним потребама сектора, развоју пословних капацитета ММСПП-а јер се уводи нова услуга заснована на реалним потребама за освајање нових тржишта и укупној промоцији предузетништва и примера добре праксе иновативних ММСПП-а

Кроз овај пројекат израђена је и Студија “Секторска анализа извозног потенцијала микро, малих и средњих предузећа и предузетника у Румунију и Македонију” тако да ова студија представља опсежну анализу извозних потенцијала ММСПП сектора и као таква је дефинисала најперспективније секторе за извоз на овим тржиштима.

За тржиште Румуније студија је дефинисала 7 најперспективнијих сектора и још 23 сектора који представљају секундарне потенцијале за унапређење извоза, док је за тржиште Македоније дефинисано чак 8 најперспективнијих сектора за извоз и још 22 сектора од секундарног значаја. Студија је на тај начин постала смерница и показатељ правца у којима извозни напори могу да се усмере и дају позитивне резултате уз уважавање свих разлика између ових тржишта, односно тржишта ЕУ и тржишта Македоније које је обухваћено ЦЕФТА споразумом.

Поред тога у оквиру пројекта израђена су и два Водича и то “Водич за извоз у Румунију” и “Водич за извоз у Македонију” који представљају практичан алат и базу за даљу едукацију и оспособљавање сектора ММСПП у правцу развијања извоза на ова тржишта.

Кроз пројекат су реализоване обуке о могућностима, корацима и процедурама за припрему извозних активности за представнике ММСПП-а на територији округа које покрива Југоисточна Развојна Мрежа (Браничево-Подунавље, Зајечарског, Борског, Нишавског, Пиротског, Топличког, Јабланичког и Пчињског округа) као и територију Расинског округа коју покрива АРРРО из Крушевца.

Овај пројекат је финансиран од стране Развојне агенције Србије, а реализовала га је Југоисточна развојна мрежа у сарадњи са Агенцијом за регионални развој Расинског округа (АРРРО). Завршној конференцији пројекта о извозним потенцијалима у Румунију и Македонију присуствовао је и председник општине Варварин Војкан Павић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x