Акција “Селу у походе” од великог значаја за мештане Избенице

Поводом обележавања “Светског дана здравља” Црвени крст Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић”, у сарадњи са Месном заједницом Избеница, организовали су акцију “Селу у походе” која подразумева преглед становништва, као и додељивање помоћи у храни и средствима за хигијену социјално угроженим лицима.

Екипу здравствених радника сачињавали су лекар опште праксе и Патронажна служба, а др Ирена Игњатовић истиче да је интересовање грађана било веома велико, док су се за прегледе јављали углавном хронични болесници који већ знају своју терапију.

“Било је пар интервенција, нових савета, углавном су то пацијенти који имају своје изабране лекаре, добили су савете о одржавању и колико је то битно редовно контролисати притисак и шећер, што је овом приликом и урађено, дати су савети о промени терапије и промени стила живота, нарочито промовисање здравих стилова живота, здравог начина исхране и доста физичких активности”, наводи др Игњатовић.

Председник Савета МЗ Избеница Александар Марковић, упутивши захвалност Црвеном крсту Варварин и Дому здравља “Др Властимир Годић”, изразио је задовољство што је ове године акција “Селу у походе” кренула из Избенице.

“Ова акција много значи за нас због тога што немамо здравствену амбуланту у нашем месту, а имамо доста старијих особа, болесних, којима овакви прегледи доста значе. Волели би смо да оваквих акција буде у будућности што више, зато што су овакве акције за нас у малим срединама изузетно битне”, наглашава Марковић.

Патронажна сестра варваринског дома здравља Соња Живковић, подсетивши да се “Светски дан здравља” обележава 07. априла, истиче да је здравље једно од основних људских права и да људи треба да имају довољно информација о здрављу да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и о здрављу породице.

“Квалитетна и приступачна примарна здравствена заштита јесте темељ универзалне покривености здравственом заштитом и кроз примарну здравствену заштиту најчешће се реализује први контакт са професионалном здравственом заштитом и успоставља се континуитет здравствене заштите”, оцењује Соња Живковић.

Она подсећа да је Дом здравља “Др Властимир Годић”, у сарадњи са Црвеним крстом и локалном самоуправом као сталним партнерима у свим кампањама, одржао још акција попут превентивних здравствених прегледа, као и јавна акција у центру Варварина где је грађанима мерен притисак и ниво шећера у крви.

Секретар варваринског Црвеног крста Ружица Живановић, нагласивши да ова организација у сарадњи са Домом здравља и ове године наставља са акцијом “Селу у походе”, истиче да је задатак Црвеног крста обилазак сиромашних старачких домаћинстава, као и породица са више деце.

“Ми смо припремили пакете са храном и средствима за хигијену, као и са гардеробицом, лекар опште праксе обићи ће и неке непокретне болеснике који не могу да дођу до амбуланте”, каже Ружица Живановић захваливши се Дому здравља “Др Властимир Годић”, Патронажној служби, као и председнику Месне заједнице Избеница на дугогодишњој сарадњи.

Овом приликом Избеницу обишли су и председник општине Војкан Павић, заменица председника Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић и помоћник председника општине за пољопривреду Дејан Милановић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x