Дани културе и историје Темнића и Левча у суботу 16. јула у Горњем Крчину и Карановцу

Саборовањем историчара у Горњем Крчину, изложбом слика Живорада Милосављевића Радета и скупом књижевника у Карановцу, у суботу 16. јула биће одржани Дани културе и историје Темнића и Левча под називом “Левач и Темнић кроз векове”. Признање под називом “Путовођа културе Левча и Темнића” ове године биће уручено познатом књижевнику из Параћина Ђорђу Петковићу.

По речима једног од иницијатора и организатора ове културно – историјске манифестације, Бојана Маринковића, главни циљ је едукација становништва Горњег Темнића о сопственој историји и култури, као и постојању на овим просторима, али и увођење бар пет часова допунске наставе у школама о регионалној историји Левча и Темнића.

“Кроз овакве манифестације најбоље можемо да презентујемо и да истражујемо историју нашег краја, а како би успели да млађи нараштаји више знају о историји левачког и темнићког краја. У Горњем Крчину 16. јула биће одржано Саборовање историчара где ће учествовати више од 10 истакнутих историчара и истраживача историје који пишу и истражују историју Темнића и Левча, а овогодишње Саборовање обрађиваће средњи век, период од XII века, па све до доласка Турака на ове просторе”, објашњава Маринковић.

Учесници Саборовања историчара, које ће бити одржано у порти цркве Преображења Господњег у Горњем Крчину, са почетком од 8 часова, биће Живојин Андрејић, Иван Јовановић, Бојан Томић, Небојша Ђокић, Мирослав Симић, Миодраг Глигоријевић Миган, Ђорђе Петковић, Саша Ракић, Милица Живковић и Бојан Маринковић.

Након Саборовања, у 17 сати биће отворена изложба слика завичајног уметника Живорада Милосављевића Радета, са гостом изложбе Јулијаном Динић, у порти цркве Рођења Пресвете Богородице у Карановцу, а након тога, у 18:30, на истој локацији, уследиће и књижевно вече где ће учешће узети Миланка Милосављевић Милосављевић, Мирјана Динић, Сања Луковић, Мирослав Симић, Томислав Живковић, Ђорђе Петковић, Миодраг Глигоријевић Миган, Предраг Антић.

Бојан Маринковић подсећа да су сва три Крчина, Доњи, Средњи и Горњи, средњевековна насеља још из доба кнеза Лазара Хребељановића и да су сва три Крчина била засебна насеља тако да ту постоји континуитет имена села.

“Од средњег века постоји континуитет имена села, Доњи, Средњи и Горњи Крчин, али, на жалост, не постоји континуитет битисања становништва на овом простору које је досељавано и расељавано у више наврата, а у време Турака постоје докази да је Крчин било напуштено место. Садашње становништво које насељава просторе Крчина у 90 одсто случајева је досељено након I и II Српског устанка”, објашњава Бојан Маринковић.

Он додаје да ће Дани културе и историје Темнића и Левча ове године имати и сајамски карактер, тако да ће посетиоци моћи да купе и производе са 100% пореклом из овог краја, обележени налепницама “100% из Левча” и “100% из Темнића”, али и разне сувенире, док ће сам приход бити намењен за организацију наредне манифестације, али ће један део отићи и као прилог цркви. Маринковић позива све заинтересоване грађане да пропрате сва дешавања, а како би, заједничким снагама, чували историју свог краја и ширили је на наредна покољења.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x