Делегација Крушевца у Милану, Падови и Жалецу

На позив компаније “ЕВОЛВЕА” из Милана, градоначелник Крушевца Драги Несторовић, председник Скупштине општине Ћуприја Нинослав Ерић и председник Агенције за регионални развој Расинског округа Александар Шароњић боравили су у овом граду. Такође, на позив малих и средњих предузећа у оквиру групације “Federcontribuenti” боравили су и у Падови.

Присуством на радионици “Smart city” делегација из Србије имала је прилику да се упозна са решењима из четврте индустријске револуције реномираног италијанског произвођача софтвера и хардвера на подручју уштеда енергија, контроле и изградње ЛЕД расвете, као и контроле саобраћаја и развијање мреже.

Виђени су процеси који аутоматизовано (дигитално) штеде енергију, регулишу расвету и мреже које аутоматски преносе податке, смањују јачину расвете у ноћним сатима, подижу квалитет живота и врше уштеде у јавном сектору, спречавају саобраћајне несреће, спречавају отуђења аутомобила и повећавају сигурност објеката, убрзавају процесе администрације и давање решења на пољу уштеда, дају софтверска решења паркинг сервису и градским водоводима.

Ова компанија, након разговора са градоначелником Несторовићем, планира долазак у Крушевац, када ће дати предлоге сарадње прилагођене нашем региону.

Другог дана посете Италији, делегација из Србије боравила је у Падови, где је са више малих и средњих предузећа у оквиру њихове фондације “Federcontribuenti” разговарано о могућностима са повезивањем инвеститора из округа Венето. Градоначелник Несторовић је изнео погодности за улагање у Србију, Расински округ и Крушевац. Том приликом предложена је и сарадња по питању отварања производних фабрика, извоза, увоза и инвестиционих улагања, развоја научно технолошких институција и туризма. Циљ посете је био прикупљање што више позитивних искустава у раду малих и средњих предузећа, која су основ за даљи развој привредних активности.

По повратку из Италије, градоначелник Несторовић свратио је у братски Жалец (Словенија), где је са градоначелником Јанком Косом и његовим сарадницима разговарао и упознао се са пројектом ауто-полигона за обуку возача, јер наш постојећи полигон са Аеродрома се премешта на нову локацију – паркинг ХИ “Жупа”.

Гости из Србије имали су прилику да посете и један од најмодернијих ауто-полигона у општини Вранско, који испуњава све прописе ЕУ, а постоји могућност да исти буде изграђен на локацији Аеродрома “Росуље”.

крушевац.рс

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x