Донација Јапана Дому здравља “Др Властимир Годић”

Амбасада Јапана донирала је средства у износу од 76.000,00 евра Дому здравља “Др Властимир Годић” у Варварину за набавку новог рендген апарата за потребе ове здравствене установе. Поред варваринског Дома здравља, донације су добили и Дом здравља Гаџин Хан, као и Јавно предузеће “Вилин Луг” из Црне Траве.

Помоћник министра здравља Весна Кнегињић, упутивши захвалност Влади и народу Јапана на свим донацијама које су протеклих година пристигле у Републику Србију, оценила је да се допринос живота становништва у Србији не мери само новцем већ, пре свега, људским доприносом.

“Морам да нагласим подршку у оквиру пројеката у области едукације. Што се тиче ове донације она је само једна у низу коју је Србија примила од народа Јапана”, истакла је Весна Књегињић и додала да се на овај начин гради један позитиван и пријатељски дух између наша два народа.

“Оно што јесте нама значајно је тај начин на који се пројекти примењују у Републици Србији, а они су усмерени директно на сваког појединца у локалној заједници и као такви су за нас веома значајни”, поручила је помоћник министра здравља.

Изразивши поштовање према учесницима церемоније потписивања уговора на континуираним напорима за побољшање квалитета живота у Србији, Амбасадор Јапана Ђунићи Марујама подсетио је да од 1988. године Амбасада Јапана директно подржава пројекте које спроводе локалне самоуправе, НВО сектор, школе и здравствене установе.

“До сада је реализовано 227 пројеката, у области образовања, здравства, животне средине и социјалне заштите. Данас смо потписали три нова пројекта, чија је вредност финансијских средстава ограничена, али ипак омогућава локалном становништву правовремену помоћ брзом мобилизацијом средстава и спровођењем пројеката”, истакао је Марујама и додао да ће овом донацијом, укупне вредности 228.475,00 евра, општине Варварин и Гаџин Хан добити рендген апарате, док ће општина Црна Трава добити нови утоваривач.

“Надамо се да ће уз ову подршку домови здравља моћи да обезбеде тачну дијагностику, а самим тим успешније лечење пацијената. У области заштите животне средине ЈП “Вилин Луг” из Црне Траве добиће утоваривач”, рекао је амбасадор Марујама и нагласио да Влада Јапана препознаје да је пружање помоћи у смањењу економских разлика између великих градова и других делова земље од велике важности за развој Србије.

Председник општине Варварин Војкан Павић рекао је да ће донација за куповину рендген апарата Дому здравља “Др Властимир Годић” директно допринети лакшем и прецизнијем лечењу људи, а биће доступан за 17.000 грађана општине Варварин.

“Желео бих посебно да истакнем да је чин даривања сам по себи племенит и вредан сваког дивљења, посебно ако имамо у виду да се овом донацијом за куповину рендген апарата директно доприноси очувању здравља људи”, поручио је председник Павић и додао да овај племенити чин може да служи као пример хуманости географски удаљеног народа изразивши у име свих грађана општине Варварин велику захвалност за донацију.

Директорка Дома здравља “Др Властимир Годић” др Јасмина Ракић, захваливши се Влади и народу Јапана на донацији, рекла је да је садашњи рендген апарат стар више од 40 година.

“Нови апарат има низ бенефита у односу на стари, али главна предност је боља дијагностика, а самим тим и боља здравствена заштита свих становника општине Варварин. Користим прилику да се захвалим и мом тиму који је радио на овом пројекту, као и Вама екселенцијо Марујама, Аригато”, рекла је др Јасмина Ракић.

Укупан износ јапанске бесповратне помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији, од 1999. године, износи преко 14,4 милиона евра, док је циљ ПОПОС-а покренутог пре двадесет година да директно одговори на различите , али основне развоје потребе становништва на пољима примарне здравствене неге, основног образовања, социјалне помоћи, заштите животне средине.

Потписивању уговора присуствовали су и председница општине Гаџин Хан Марија Цветковић, председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић, директор Дома здравља Гаџин Хан др Љубодраг Степановић, директор ЈП “Вилин Луг” Црна Трава Зоран Милчић, као и шеф кабинета председника општине Варварин Душан Драгичевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x