Министар Милан Кркобабић у Варварину, одржао састанак са општинским руководством

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је општину Варварин где је одржао радни састанак са председницом општине др Виолетом Лутовац Ђурђевић и њеним сарадницима на коме су разматране потребе сеоског становништва Варварина, као и актуелни и планирани програми Министарства за бригу о селу.

Након састанка, председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић је у обраћању представницима медија истакла задовољство тиме што је једна породица из општине Варварин, путем конкурса Министарства за бригу о селу, успела да добије кућу са окућницом, да се осамостали и да реши своје стамбено питање, али и да остане да живи у сеоској средини.

“Желим да упутим подршку овим мерама ресорног министарства и Владе Републике Србије зато што су ое мере заиста позитивно оцењене, како у народу тако и код нас, представника локалне самоуправе. На конкурс се јавила једна породица, али с обзиром да је Варварин мала општина мислим да је и то велики успех и очекујем да је ово корак после кога ће и остале породице да се одваже и да конкуришу за куповину куће”, оценила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Она је истакла и да је посета министра Кркобабића била и прилика да се разговара и о питањима сарадње министарства и локалне самоуправе. Додала је и да општина Варварин предузима кораке како би млади остали на својим огњиштима, а кроз конкурсе који се тичу самозапошљавања, као и кроз конкурсе подршке младим пољопривредницима.

“Кроз активне мере запошљавања, заједно са Националном службом за запошљавање, издвајамо 15 милиона динара за запошљавање и самозапошљавање, што није мала цифра узимајући у обзир цео општински буџет, али наравно, ако постоји веће интересовање за покретање бизниса код младих људи ми смо спремни и да повећамо тај износ. Оно што је ново, а тиче се опстанка младих на селу, ми смо у оквиру пољопривредне и политике руралног развоја обезбедили милион динара, кроз пет грантова, за младе пољопривреднике који започињу пољопривредну производњу. Очекујемо да ће ова новина бити добро прихваћена, па да размишљамо и о проширењу за наредну годину”, навела је председица општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић поручио је да се не ради о томе како младе задржати на селу, већ како им обезбедити услове да се сами определе да свој живот наставе у сеоској средини. “Нико никог не може да задржи нигде и директивни концепт не даје резултат. Можемо само да нудимо решења, да им стварамо услове, а на њима је избор”, апострофирао је Кркобабић.

“Ако данас желимо да нам опстане рурални део Србије, села Србије, пре свега морамо да се обраћамо девојкама и младим женама. На њима је та одлука. Ако девојке и младе жене одлуче да остану, да заснују домаћинства, онда смо ми ову битку за села Србије добили”, нагласио је министар и да је циљ да се сачувају мале општине и да се опредељују средства за локалне путеве, водовод, канализацију, за домове култура, широкопојасни интернет, а онда за здравствену заштиту, образовање, културне садржаје.

“Делујемо и крећемо од оног што је најбитније, а то је кров над главом. Акција која траје, 300 кућа је дефинисано, то је огроман број, дневно стиже до 30 захтева. Ако вам кажем да је у Србији 150.000 кућа празно, онда то није тако много. Треба нам доста времена да решимо тај проблем јер 150.000 кућа не смеју да остану празне, поготову у рубним пограничним подручјима, брдско планинским и у овим оваквим деловима”, поручио је министар Милан Кркобабић.

У посети Варварину с министром Кркобабићем боравио је и Бранислав Гулан, агроаналитичар и члан Националног тима за препород села Србије, као и секретар овог Националног тима Ристо Костов.

4 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x