На фасади Хале спортова у Крушевцу откривен мурал посвећен Вери Николић

На фасади крушевачке Хале спортова, у присуству Амбасадора Холандије Његове Екселенције Јоуста Реинтјеса и градоначелнице Крушевца Јасмине Палуровић, откривен је мурал светски прослављене спортисткиње Вере Николић, атлетичарке која је последње три деценије свога живота провела у Крушевцу.

Овај мурал је први у низу од 10 који су посвећени изузетним женама Србије. Амбасада Краљевине Холандије, у сарадњи са Центром за женске студије, Културним центром Град и локалном самоуправом, финансирала је израду и постављање мурала у Крушевцу, што је део ширег пројекта “Изузетне жене Србије”.

Циљ пројекта који реализује Холандска амбасада, образложио је Његова Екселенција Јоуст Реинтјес, је подизање свести грађана о женама које су кроз историју Србије одиграле важне улоге у различитим областима од медицине, културе, архитектуре до спорта, борбе за људска права и на тај начин допринеле еманципацији жена и јачању њиховог положаја у друштву.

Центар за женске студије је урадио истраживање на основу којег је идентификовано 10 жена чија достигнућа их прослављају, пре свега у њиховим родним местима, местима где су стварале и радиле, а потом и у целој земљи.

Вера Николић била је првакиња Балкана и Европе у трци на 800 метара. За спортисткињу године у целој Југославији проглашена је 1966. Две године након тога, поставила је светски рекорд на 800 метара. У наставку каријере, освојила је још једну европску бронзу и злато, а своје знање, као тренер, преносила је и на млађе генерације у Крушевцу.

На јавном позиву одабрани су street art уметници, а мурал Вере Николић осликала је академска сликарка из Параћина Марија Савић Комарац. Дипломирала је Зидно сликарство на Факултету примењених уметности у Београду, са звањем мастера у области израде мурала. Урадила је, поред осталих, мурале Драгослава Михаиловића и Гаврила Принципа у Ћуприји и Добрила Ненадића у Ариљу.

Откривању мурала претходила је дебата у Културном центру посвећена положају жена у спорту и друштву уопште. Осврт на положај жена из угла градоначелнице дала је Јасмина Палуровић, представнице локалних организација: Алтернативни центар за девојке, Анета Пантелић и Удружење жена “Пешчаник”, Снежана Јаковљевић говориле су о видљивости жена из локалне перспективе, а тема излагања Зорице Мршевић, активисткиње за људска права, је била различити аспекти женског искуства у спорту.

Присутнима се обратио и Његова Екселенција Јоуст Реинтјес, амбасадор Холандије, као и психолошкиња Кристина Јевтић, атлетичарка из Крушевца, државна рекордерка у трчању на 400 метара, коју је тренирала славна Вера Николић. Драгоцене детаље из 46 година заједничког живота са Вером, врло емотивно је казивао њен супруг Пајо Ћасић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x