Одлуке Штаба за ванредне ситуације општине Варварин

Штаб за ванредне ситуације општине Варварин, у циљу повећања нивоа организованости и оспособљености субјеката и снага система заштите и спасавања од последица појаве епидемије заразне болести од већег епидемиолошког значаја, а на основу предлога Завода за јавно здравље Крушевац, донео је низ одлука у циљу спречавања ширења заразе корона вирусом.

1. Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти. Вршити контролу ношења маски у свакој прилици.

2. Забрањују се окупљања више од 5 особа у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су: радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м 2 по особи).

Препоручује је се да у овим објектима уколико постоје кафетерије/мензе и слични простори где се продају и служе вода, сокови или храна, не раде до даљњег како би се смањило окупљање вeћer броја особа на једном месту и скратило време боравка у затвореним просторима.

Рад тржних центара је могућ уз поштовање забране окупљања људи, уз обавезно поштовање физичке дистанце у локалима и другим објектима унутар тржног центра.

3. Забрањује се организовање свечаности као што су свадбе, рођендани, прославе крштења у угоститељским објектима, дечијим играоницама итд. Забранити спортске и друге манифестације забавног карактера (концерти, утакмице…)

4. Радно време продавница, и других малопродајних трговинских објеката, изузев радног времена апотека, бензинских пумпи угоститељских и других објеката који врше доставу хране ограничава се на тако да ти објекти неће радити од 21 часа до 5 часова наредног дана.

5. Ограничава се рад угоститељских објеката (кафића, барова, ресторана, клубова, кладионица које пружају угоститељске услуге), приређивача игара на срећу, трговинских центара, установама културе територији Општине Варварин. Предлажемо да се објектима ове врсте ограничи радно време тако да неће радити од 18 часова до 5 часова наредног дана.

6. Рад угоститељских објеката прилагодити тако да број особа за столом не може бити већи од двоје уз поштовање обавезне дистанце од 2 метра између столова. Број особа у објекту треба ограничити тако да је могуће обезбедити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима. Сви запослени су у обавези да носе маске и/или визире и рукавица, док су послодавци дужни да обезбеде адекватна средства за дезинфекцију руку која ћe бити лако доступна. На улазу у објекат поставити дезо-баријере са одговарајућим дезинфекционим средством по препорукама Министарства здравља Републике Србије. У самом објекту потребно је што чешhе спровођење дезинфекције. У тоалетима обезбедити течни сапун и папирне убрусе.

7. У свим образовним установама одложити окупљања (додела сведочанства, диплома и других скупова), а пријемни испити и упис ученика у образовним установама потребно је организовати уз примену свих мера заштите (физичка дистанца од 2 метра, ношење маске и /или визира и рукавица).

8. Омогућити рад од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

9. Препоручује се да вртићи и предшколске установе спроведу све мере заштите у складу са упутствима надлежног министарства. Препорука родитељима је да чување деце организују мимо вртића, осим ако радне обавезе родитеља то не дозвољавају.

10. У јавном превозу (градски, међуградски, и други организовани превоз) увести строгу контролу обавезе ношења заштитне маске уз ограничење максималног броја путника на половину декларисаног капацитета возила уз редовно проветравање и дезинфекцију возипа. Лицима без заштитне маске се забрањује улаз у возило јавног превоза или организованог превоза. Број и распоред путника у возилу треба да буде такав да свако друго седиште буде празно а места за седење буду обележена по дијагонали тако да је испред, иза и поред сваког путника празно седиште. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица) уз постављање заштитне преграде ради дистанцирања од путника у возилу, као и честих проветравања и дезинфекција возила.

11. У парковима, дечјим и спортским игралиштима и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање до 5 особа. Не препоручује се боравак у групикоју чини више од 5 особа, осим ако не живе у истом домаћинству и у којем иначе не примењују меру физичког дистанцирања.

12. У верским објектима, и приликом верских обреда (крштења, причешћа, венчања, опела и др.) спроводити све мере личне заштите.

13. Рад козметичких, фризерских салона, салона лепоте, организовати уз спровођење свих мера заштите од стране запослених (ношење заштитне маске, визира и рукавица).

14. Ограничава се број особа рекреативаца у затвореном простору на највише 5 особа укључујући и тренера.

15. Обустављају се тренинзи колективних спортова и спортова са контактом, за тренирање професионалних спортиста управљати се према инструкцијама Министарства за спорт.

16. Забраљује се одржавање проба хора, фолклора и плесова.

17. У свим објектима јавне намене јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни центри и други) потребно је спроводити честу дезинфекцију – минимум једном дневно одговарајуhим дезинфекционим средствима по препорукама Министарства здравља Републике
Србије.

18. Препоручује се да се у стамбеним зградама спроводи минимум једанпут дневно дезинфекција заједничких просторија уз употребу адекватних дезинфекционих средстава по препоруци Министарства здравља PC (улаза, ходника, степеништа, лифтова, подрума, вешерница и сл.).

19. Вршити контролу спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације) као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x