Општина Ћићевац део пројекта “Чиста Србија”

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић, директор кинеске компаније “China Road and Bridge Corporation” (CRBC) Јанг Донг и представници осам локалних самоуправа потписали су анексе у оквиру друге фазе пројекта “Чиста Србија”. У име општине Ћићевац анекс је потписала председница општине др Мирјана Кркић.

Анексе су у Влади Србије потписали представници Сомбора, Ваљева, Ћићевца, Дољевца, Аде, Свилајнца, Инђије и Суботице, чиме је практично започета друга фаза поменутог пројекта. Весић је том приликом истакао да је ово највећи комунални инфраструктурни пројекат који се ради на нивоу целе земље.

“У оквиру пројекта укупно ће се радити канализација у 73 општине, на 89 локација, затим 157 постројења за прераду отпадних вода, биће постављено укупно пет милиона метара канализационих цеви, тако да ће приближно 2,36 милиона људи бити прикључено на канализацију”, прецизирао је министар.

Према његовим речима, овај пројекат, који показује да сарадња Србије и Кине обезбеђује бољи живот за грађане, остварење је визије да се Србија саобраћајно, инфраструктурно и комунално уреди, што значи да градимо ауто-путеве, железнице и решавамо проблеме канализације.

“Укупна вредност пројеката у другој фази износи нешто више од 213 милиона евра, док дужина канализационих цеви износи 444 километра”, прецизирао је Весић и најавио да ће следеће године бити рађена и трећа фаза, те да читав пројекат вреди више од 3,5 милијарди евра.

Потписивању је присуствовала и амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо, која је навела да је “Чиста Србија” пројекат од великог значаја за развој Србије јер ће утицати на побољшање животног стандарда и заштите животне средине.

“Прва фаза у 16 српских градова и општина добро напредује, а након данашњег потписивања почеће друга фаза”, указала је она и изразила наду да ће све више грађана Србије осетити позитивне резултате сарадње двеју земаља.

Председник компаније “CRBC” Ду Феј је исказао захвалност на поверењу овој компанији и оценио да је овај пројекат важан за иницијативу “Појас и пут­”.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x