Почели “Сусрети села општине Варварин”, наредног викенда концерти у Бачини и Обрежу

Концертом КУД-ова “Вук Караџић” из Орашја и “Коло” из Обрежа, у Дому културе у Орашју у суботу су свечано отворени традиционални “Сусрети села општине Варварин”. У манифестацији изворног народног стваралаштва, у организацији Савета за културу општине Варварин и под покровитељством општине Варварин учествује ове године 5 месних заједница.

Општина Варварин већ више од пет деценија организује “Сусрете села”, а Културно – уметничка друштва веома успешно чувају од заборава српски фолклор, песму, игру, народне обичаје и традицију темнићког краја. Месне заједнице се такмиче у области пољопривреде, културе, инфраструктуре, образовања и спорта, а свеукупни победник представља Варварин на Окружној смотри села.

“Сусрети села општине Варварин” су традиционална манифестација која се одржава више од пола века, а локална самоуправа ће и даље подржавати ту манифестацију, јер је то прилика за дружење и чување народног стваралаштва и традиције и културе темнићког краја, поручују из општинског Савета за културу.

На овогодишњим сусретима села учествује и 5 Културно – уметничких друштава, која ће по четири пута бити у улози домаћина и гостију. Учествују Месне заједнице Село Варварин, Обреж, Бачина, Бошњане и Орашје, као и КУД-ови “Јован Курсула”, “Коло”, “Дејан Милетић”, “Бошко Југовић” и “Вук Караџић”.

“Сусрети села општине Варварин” трајаће до краја априла, у наредна два месеца биће одржано 20 сусрета, а процењује се да ће на бинама своје умеће приказати више од 100 учесника. Већ наредног викенда, 4. марта, сусрети се настављају концертима у Бачини, где ће се своје фолклорно умеће приказати КУД-ови “Дејан Милетић” и “Вук Караџић” и у Обрежу, где ће наступити КУД-ови “Коло” и “Бошко Југовић”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x