Почело издавање електронских рецепата у Дому здравља “Др Властимир Годић”

Електронски рецепти за лекове у Србији издају се од октобра месеца прошле године, а од недавно је ова услуга доступна и у Дому здравља “Др Властимир Годић” у Варварину. Ови рецепти се издају пацијентима који имају дугогодишњу стандардну терапију.

Директорка варваринског Дома здравља др Јасмина Ракић истиче да је ова услуга за добробит свих, како пацијената тако и лекара, јер ће гужве у чекаоницама бити смањене за преписивање терапија хроничним болесницима, док ће и лекари бити мање оптерећени папирологијом.

“Ако пацијента боли грло, стомак, глава или било шта друго сваког дана може код нас доћи, али са овом новином, за преписивање сталне хроничне терапије, за проблеме са притиском, шећером, срцем, неће морати да долази сваког месеца код нас, као до сада, већ се одлази директно у апотеку. То значи да први пут пацијент дође код свог изабраног лекара који му препише терапију преко електронског рецепта. Закон омогућава да то буде од 2 до 6 месеци, међутим, док се ми мало уведемо у ред, као и пацијенти, ми углавном ту терапију преписујемо за 3 месеца”, објашњава директорка варваринског Дома здравља и додаје да пацијент неће у апотеци добити одмах лекове за сва три месеца, већ ће сваког месеца добијати месечну терапију.

“Ја вам данас препишем вашу хроничну терапију, ви сте отишли у апотеку и добили сте лек, следећег месеца имате право да седам дана пре датума када вам је преписана терапија, или седам дана после тог датума одете поново у апотеку где ћете добити своју терапију, што значи да је важност електронског рецепта 14 дана, а што је заиста једна велика предност”, наглашава директорка др Јасмина Ракић.

Према процени, а имајући у виду да се годишње у Србији изда 6.5 милиона рецепата, за око 60 одсто биће мања оптерећеност на изабраним лекарима у здравственим амбулантама, тако да ће лекари моћи од сада да се посвете пацијентима који имају здравствени проблем, а поред тога биће растерећени и од бирократије.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x