Полагањем цвећа у Варварину, Селу Варварин, Маскару, Парцану и Тољевцу обележен Дан устанка народа Србије

Полагањем цвећа на споменик народном хероју Мирку Томићу у Парцану, борцима Темнићке чете у спомен парку у Варварину, на спомен плочама угледном адвокату Марину Мариновићу на згради општинске Управе и страдалим мештанима Маскара у НОБ-у, као и на Споменицима погинулима у ратовима за ослобођење Србије у Селу Варварин и Тољевцу, општина Варварин обележила је 7. јул, Дан устанка народа Србије у Другом светском рату.

Спомен плоча Марину Мариновићу на згради Општинске управе

Цвеће је положила делегација коју су чинили председник општине Војкан Павић, председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић и заменик председника Скупштине Братислав Ташић.

Спомен обележје на локацији Добре воде на Јухору

Делегација општине Варварин предвођена помоћником председника општине Оливером Бркићем положила је венац у спомен погинулим партизанима и у месту Добре воде на Јухору на обележје које се састоји од седам камених громада, које уз чврстину и јединство у борби против фашизма симболизују и број јединица из поморавских општина које су чиниле Партизански поморавски одред основан на овом месту.

Маскаре

Обележавање овог датума, који је за време СФРЈ слављен и као државни празник, је прилика да се подсетимо свих наших хероја који су живот дали за слободу у борби против много веће и јаче Хитлеровске коалиције.

Парцане

Приликом полагања цвећа у Тољевцу поручено је да Србија и Варварин треба да се поносе својом антифашистичком борбом и да чувају традицију ослободилачких ратова, јер у целој Европи није постојао један бројчано тако мали народ који је дао огроман допринос победи над највећим злом које нас је задесило у двадесетом веку.

Тољевац

Дан устанка народа Србије је био државни празник у Социјалистичкој Републици Србији и Републици Србији, од 1945. до 2001. године и прослављао се 7. јула.

Дан устанка обележавао је годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године у Белој Цркви, код Крупња, када је Жикица Јовановић Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Кафана испред које се догодило ово убиство претворена је у музеј и у њој се налази стална изложба “7. јул 1941. године”, у музеј је претворена такође и зграда сеоске општине у којој се налази изложба “Револуционарне традиције Западне Србије 1804-1981. године”.

Дан устанка се прослављао на територији читаве Србије, а централна прослава одржавана је у Белој Цркви. До 2000. године централна манифестација обележавања овог празника у општини Варварин одржавана је у Парцану, код споменика народном хероју Мирку Томићу.

Село Варварин
Варварин
Село Варварин
Парцане
0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x