Помен јунацима на Попинској реци

Пре 75 година Врњачко-трстенички партизански одред и Драгосињачка чета Краљевачког партизанског одреда супротставили су се храбро, у вишечасовној неравноправној борби, непријатељској групацији од преко 1.000 добро наоружаних војника “Борбене групе мајора Вилермута”.

Намера је била заустављање непријатеља према Ужичкој републици, тада првој ослобођеној територији у тадашњој Европи. Немци су кренули тога јутра, 13.октобра 1941. године, према Попинској реци, а пошто је целе ноћи лила киша и било је веома хладно време партизани су били склоњени у оближњим кућама, колибама где су спавали. Када су партизански извиђачи приметили покрете Немаца, сви борци су алармирани и убрзо су се нашли на положајима на Штуљачком брду, одакле су пружали жесток отпор. Немци су то осетили и из артиљеријских оруђа отворили ватру по партизанским положајима.

У овом окршају живот је за слободу дало 42 борца, а остали су се повукли и наставили борбе против окупатора у околини Краљева, а у знак сећања на тај дан делегације општина Врњачка Бања и Трстеник, минутом ћутања и полагањем венаца на споменик палим борцима на Попини, одали су пошту уз пригодан говор и сећање на то време борбе за слободу нашег народа.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x