“Повежи се срцем”: Светски дан срца обележен акцијом у Бачини

Светски дан срца ове године се обележава под слоганом “Повежи се срцем”, па су тим поводом Црвени крст Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић” 29. септембар обележили у складу са епидемиолошком ситуацијом и препорукама о примени мера заштите, на отвореном простору.

Светски дан срца је установљен 2000.године, са циљем да информише људе широм света, да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 18,6 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030.године тај број порасти на 23 милиона, подсећају из варваринског Црвеног крста.

У оквиру обележавања овог дана, становницима Месне заједнице Бачина подељени су лифлети са садржајем превенције обољевања од ових болести, мерен им је крвни притисак и ниво шећера у крви и указивано им је на штетна понашања, као што су пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност.

“Живимо у времену пандемије COVID-19 која је оптеретила здравствене системе, здравствене раднике и подигла ниво индивидуалне одговорности за сопствено здравље и здравље целокупнмог друштва. Ток пандемије је још увек непредвидив, због чега је брига о стању нашег срца тренутно важнија него икада. Болести срца и крвних судова су водећи узрок смрти у свету, а COVID-19 нарочито угрожава срчане болеснике и ставља их под двоструки ризик. С једне стране, срчани болесници су већ нарушеног здравља, а ако се инфицирају вирусом SARS-CoV-2, ризик да развију тежу клиничку слику је већи. Срчана слабост је озбиљно здравствено стање, када ослабљени срчани мишић не снабдева тело довољном количином крви, а симтоми и знаци срчане слабости су отежано дисање, умор и оток потколеница. Од срчане слабости у свету болује 26 милиона људи, а од болести срца и крвних судова могу да оболе сва лица, без обзира на пол, узраст и социјално-економски статус”, објашњава Ружица Живановић, секретар Црвеног крста Варварин.

Међу најзначајније факторе ризика који су одговорни за смртност од кардиоваскуларних болести, убрајају се повишен крвни притисак, употреба дувана, повишен ниво шећера у крви, физичка неактивност и прекомерна телесна тежина и гојазност, наводе у Црвеном крсту и апелују на грађане да више рачуна воде о свом здрављу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x