Празнична манифестација у част Међународног дана жена: “У сусрет 8. марту”

“У сусрет 8. марту” назив је догађаја којим Регионална привредна комора Крушевац обележава предстојећи празник – Међународни дан жена. “Женско предузетништво у Србији и региону – изазови и могућности”, назив је панел дискусије организоване тим поводом, а приређена је и мини изложба производа и услуга привредница. Скуп је отворила директорица ПКС РПК Крушевац Маја Марковић.

“Ова већ традиционална манифестација обележава се по тринаести пут и осим предузетница из Расинског округа, велико је задовољство што можемо да угостимо и предузетнице из региона – Босне и Херцеговине и Црне Горе. Обележавањем Међународног дана жена у ПКС РПК Крушевац желимо да омогућимо предузетницама да се њихов глас чује, да се упознамо са њиховим потенцијалима и плановима, али и да чујемо које су то препреке са којима се сусрећу, а на којима бисмо заједно требали да радимо у наредном периоду”, истакла је она.

Према њеним речима, обележавањем Међународног дана жена желимо да омогућимо предузетницама да се њихов глас чује, да се упознамо са њиховим потенцијалима и плановима, али и да чујемо које су то препреке са којима се сусрећу, а на којима би заједно требале да радимо у наредном периоду. Међу предузетницама из региона нема језичких ни културолошких баријера, па је ова манифестација одлична прилика за још боље умрежавање и сагледавање могућности за будуће видове сарадње, за лични, а затим и пословни раст и развој.

Манифестацију је подржао и градоначелник Града Крушевца, Иван Манојловић, који је истакао комплексну и многоструку улогу и одговорност жена у савременом друштву, што изискује и велику подршку локалне заједнице, али и државе.

“Жене своје професионалне задатке обављају предано, одговорно и са емоцијама, што значи да им треба поклонити пуно поверење”, нагласио је градоначелник и додао да Град Крушевац кроз различите ЛАП пружа подршку припадницама лепшег пола у предузетничким активностима. “Крајњи циљ је економско оснаживање и приближавање законским процедурама и едукацији за различите привредне активности”, истакао је Манојловић.

Панел дискусију о теми “Женско предузетништво у Србији и региону – изазови и могућности”, започела је помоћница министра привреде, Катарина Обрадовић, која је истакла важност женског предузетништва.

“Министарство привреде је пре 3 године покренуло први програм директне подршке, у сарадњи са Фондом за развој. Одзив је сваке године све већи, прошле године је уложено 600 милиона динара бесповратних средстава, а пријавило се преко 500 жена. Тренутно је евидентирано око једне трећине фирми чији су власници жене, са тенденцијом пораста”, истакла је госпођа Обрадовић.

У панел дискусији су учествовале: Катарина Момчиловић Матић – ЕЕН мрежа Србије; Ива Вуксановић – Привредна комора Србије; др Сања Поповић Пантић – председница ЕЕН тематске групе за женско предузетништво, Институт “Михајло Пупин”; Едита Даутовић – председница Удружења предузетница Црне Горе; Милена Регоје – извршна директорица Женског интерактивног руралног центра – ЖИР.

На крају скупа је уследило умрежавање привредница и промоција књиге Едите Даутовић “Нашли смо једно друго”, књижевнице и председнице Удружења предузетница Црне Горе, а потом је представљена изложба производа и услуга присутних предузетница. У музичком делу програма наступио је певачки ансамбл “Бисер”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x