Прича о Ђукићима из Дубља: Отац и син у борби за опстанак

Полако се примиче зима, увелико се припрема зимница, многи су већ набавили и спаковали огрев у подруме и шупе, неки су куповали од добављача по ценама од 40 до 55 евра по кубном метру дрва и угаљ најјефтинији по цени од 8.800 динара по тони, до најскупљег око 10.000 динара по тони.

Ипак, има и оних који су закаснили са спремањем, стругањем, цепањем и паковањем дрва, али им лепо време ових дана омогућава да овај сложен посао заврше пре сега. У селу Дубље код Трстеника затекли смо оца и сина, Мирослава и Стефана Ђукића, како на машини коју су набавили цепају дрва и кажу боре се за опстанак.

“Ја сам радио у “Првој петолетки” дужи низ година, онда сам проглашен технолошким вишком и напустио сам фабрику. Било је тешко прилагодити се другим пословима, радио сам са трактором, са мотокултиватором, доживео сам повреду и био у болници и на рехабилитацији, а после опоравка наставио сам са различитим пословима. Набавили смо ја и син Стефан цепач дрва и сада ето, по позиву, идемо и радимо по селима. Није лако, али мора се нешто радити”, каже Мирослав Ђукић.

Његов син Стефан је завршио Техничку школу у Трстенику и радио на одређено време у “Првој петолетки”, после тога на другим пословима код приватника, а сада са оцем сече дрва на трупчиће и цепају на лицу места за 500 динара по метру. Зове их народ и ангажују се да би зарадили који динар за опстанак.

“Ја пратим огласе и конкурсе, не може се данас лако наћи посао у некој фирми, а углавном то буде кратак рок и после тражиш друге послове. Једно време сам свирао хармонику, надао се да упаднем у неки оркестар, али корона и други проблеми су ме омели и ево сада сам са оцем на истом послу. Надам се да ће и ова опасна болест проћи и да ћемо нормално да радимо и да живимо, а мислим и на заснивање породице, боже здравља биће и тога, за сада је тако”, прича нам Стефан Ђукић.

Долазе комшије, гледају шта и како раде отац и син, погађају с њима посао, а они од домаћина не траже много, како су се погодили тако бива, али ипак су, кажу, задовољни јер када је човек здрав он све може, а Ђукићи настављају даље.

4.2 5 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x