Првомајска екскурзија до Водопада Лисине и обилазак манастира Манасија и Раваница

Удружење пензионера и осталих грађана општине Варварин организује 01. маја ове године путовање на релацији Варварин – Водопад Лисине, а поводом првомајских празника. Путовање обухвата обилазак Водопада Лисине, као и манастире Манасија и Раваница.

Из овог Удружења обавештавају све заинтересоване да се могу јавити лично у просторијама овог Удружења у Варварину или путем броја телефона 065/248-98.20. Цена ове једнодневне екскурзије износи 1.000,00 динара.

Водопад Лисине налази се у источној Србији, на падинама Бељанице. Водопад се налази на речици Врелу, десној притоци реке Ресаве и смештен је на око 380 метара надморске висине, у близини Ресавске пећине. Заједно са извором речице Врело под заштитом је државе, као споменик природе “Водопад Лисине” и као објекат геонаслеђа Србије.

Манастир Манасија је један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада такозваној “Моравској школи”, а налази се на око 30 километара од ауто-пута Београд-Ниш, близу Деспотовца.

Манастир Манасија, иначе задужбина деспота Стефана Лазаревића, почео је да се зида 1407, а градња је окончана 1418. године. Цео комплекс је опасан великим зидовима који су служили за одбрану. То је била утврђена целина која се састојала од укупно 11 кула, од којих се истицала донжон кула, познатија као Деспотова кула. Иако је сачувана тек трећина фресака у манастиру, живопис Манасије спада у ред највећих домета средњовековног сликарства.

Током радова на реконструкцији манастирске цркве у Манасији почетком XXI века, откривени су земни остаци, за које руководилац тих радова, археолог Марин Брмболић, сматра да припадају деспоту Стефану. ДНК анализа тих остатака је са 99,9378% тачности потврдила да се ради о сину кнеза Лазара. Манастирски комплекс представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Манастир Раваница се налази се у подножју Кучајских планина, поред села Сење код Ћуприје. Раваница је задужбина кнеза Лазара.

Црква је посвећена Вазнесењу Господњем и ограђена је чврстим одбрамбеним зидом са седам кула. Раваница је саграђена између 1375. и 1377. године, а фреске су осликане неколико година пред Косовску битку. На ктиторској композицији се, поред кнеза Лазара налази и књегиња Милица и њихови синови Стефан и Вук.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x