“Швајцарска кључни партнер у систему управљања енергетском ефикасношћу”

На основу Споразума о пројекту енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији, јуче је у Београду потписан Споразум о спровођењу пројекта између Министарства рударства и енергетике (министар Александар Антић) и Владе Швајцарске конфедерације (Амбасадор Филип Ге). На основу пројеката којим су аплицирали, у оштрој и бројној конкуренцији, одабрани су градови Крушевац, Ужице, Параћин и Врбас.

Обраћајући се присутним градоначелницима и Амбасадору, Његовој Екселенцији Филипу Геу, министар Александар Антић се захвалио на подршци Швајцарској конфедерацији са којом дуже време Република Србија остварује изузетну сарадњу у области енергетске ефикасности.

“Швајцарска је кључни партнер у систему управљања енергетском ефикасношћу који се имплементира у нашој држави и до сада је путем бројних донација знатно унапредила живот локалног становништва у општинама и градовима који су их добили”, истакао је министар Антић.

Укупна вредност донација за 4 града на које се односи данашњи Споразум је 8.890.000 швајцарских франака, док је њихово учешће 1.200.000. Новац ће бити употребљен за сређивање 18 школа, 6 вртића и 2 здравствене установе и то у делу боље изолације, заштите фасада, замене столарије…

Министар Антић је саопштио да је преко активности републичког Фонда за енергетску ефикасност, у свим објектима који су их применили, до сада остварена уштеда између 35 и 40%.

Амбасадор Швајцарске конфедерације Филип Ге, истакао је да је Швајцарска друга по висини донација у Србији, а енергетска ефикасност је један од приоритета. Споразум се потписује на нивоу држава, а крајњи корисник је локално становништво.

Што се тиче Европе, овакви пројекти се тренутно спроводе у 1300 градова. Град Крушевац за компоненту инвестиција добија 1,6 милиона швајцарских франака, док је његово учешће 320.000 франака. Према речима градоначелника Крушевца  Драгог Несторовића, ова средства биће утрошена за објекте јавне намене што је и један од услова пројекта, а то су у конкретном случају 6 школа и 1 вртић (на 2 школе се већ ради).

Имплементације пројеката вршиће се на основу препорука и упутстава донатора и уз строгу контролу наменског трошења средстава.

крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x