Трстеничани на стручном скупу у Јелецу

У Руском граду Јелецу одржан је стручни скуп на тему “Обезбеђивање високошколских кадрова за потребе привреде”. Међу учесницима овог скупа били су и трстеничани др Љиљана Пецић Јаковљевић, професор струковних студија у Високој Техничкој машинској школи струковних студија и Саша Ђокић из фабрике “ППТ Наменска” Трстеник. Овај скуп организовао је држaвни Универзитет у Јелецу, а тема се односила на металску индустрију.

“Ми у Трстенику имамо традицију школовања и пословања металске индустрије па је то и био главни разлог што су нас позвали на овај стручни скуп. Пренели смо присутнима нека наша позитивна искуства, а њима је било јако интеренсантно што се наша Висока техничка машинска школа струковних студија прва у Србији, на своју личну иницијативу, придружила програму дуалног образовања по угледу на средње школе и тако смо направили велики корак напред, односно модел за за потребе конкретне привреде у одређеном Региону како би се школовали кадрови”, истиче др Љиљана Пецић Јаковљевић.

“Искористили смо могућност нашег процеса акредитације у Србији, да имамо право да мењамо студијски програм за 20 одсто и на тај начин пронађемо студијске програме и да развијемо тешњију сарадњу. Тренутно смо у неким преговорима да можда од јесени  у нашој школи крену са студирањем два до три студента из Русије, јер им је такав кадар јако потребан”, каже др Пецић Јаковљевић и додаје да ће то бити курс у трајању од 6 месеци до годину дана.

“Имали смо прилике у Јелецу да се упознамо са радом појединих Руских успешних предузећа, као на пример “Елецкихидроагрегат” и били смо гости власника господина Ситникова. Били смо и на чувеном Црвеном тргу у Москви, а Русија је на мене оставила позитиван утисак, осећала сам се пријатно и уважено од стране наших домаћина. Желим овом приликом да се захвалим домаћинима на пријему, а исто тако и нашем преводиоцу госпођи Марини Вукчевић, председници Удружења Српско-руског пријатељства”, наглашава др Љиљана Пецић Јаковљевић, професор струковних студија у Високој техничкој машинској школи струковних студија у Трстенику.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x