У Варварину обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви Црвени крст Варварин, у сарадњи са Службом за трансфузију Опште болнице у Крушевцу, органозовао је II редовну акцију добровољног давања крви којој се одазвао велики број давалаца.

Љиљана Арсић из организације Црвеног крста у Варварину подсећа да се овај дан обележава у част аустријског биолога и лекара Карла Ландштајнера (1868—1943), који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене.

Овогодишњи слоган Светског дана добровољних давалаца крви гласи “Не чекај незгоду. Предузми нешто. Дај крв. Дај сада. Дај редовно.” и на овај начин се грађани обавештавају да сваки појединац може помоћи другоме у ванредним ситуацијама тако што ће правовремено добровољно дати крв.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x