Ускоро организовано изношење смећа у свим насељеним местима, Варварин добија и рециклажни центар

Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), у сарадњи са Општином Варварин, обезбедила је бесплатне канте мештанима за одлагање кућног отпада, док је, поред ове донације, ЈКП “Варварин” добило и наменско возило. По речима директора ЈКП “Варварин” Дејана Ракића, ради се о 700 канти за одлагање кућног отпада, запремине 120 литара, које су већ подељене грађанима.

“Поред ових канти, добили смо и 190 контејнера укупно и то 100 контејнера за класичан кућни отпад, као и 50 за одлагање стакла и ПЕТ амбалаже и 40 за одлагање папира и картона. Сви ти контејнери ће у наредном периоду бити распоређени по територији наше општине, док ће за рециклажни отпад бити распоређени у центру Варварина и по околним Месним заједницама јер ту већ више од две године вршимо организовано изношење смећа из свих домаћинстава”, објашњава директор Ракић и додаје да, када су у питању места у Горњем Темнићу, ту ће бити подељено 100 контејнера и то у сваком насељеном месту, према потребама, како би се и у овим местима кренуло са организованим изношењем смећа.

“Врло брзо ће у свим насељеним местима наше општине бити уведено организовано изношење смећа, што је заиста веома значајан подухват и за саму општину Варварин, али и за нас као јавно комунално предузеће, а ми ћемо у сарадњи са инспекцијским службама и нашим комуналним инспекторима значајно да утичемо на смањивање дивљих депонија и неадекватно одлагање смећа”, наглашава директор Дејан Ракић.

Он најављује да ће крајем фебруара и почетком марта, такође преко ГИЗ ИМПАКТ пројекта, бити извршена и донација рециклажног центра.

“Тренутно је у изради пројектна документација и добијање грађевинске дозволе, радови на хали, која је иначе монтажног типа и димензија 12,5*8,5м, су у току и у њој ће бити смештене покретна трака, преса и вага, а ту ће бити упошљени и радници који ће радити на сортирању рециклажног отпада и, након балирања, тај отпад ће бити прослеђен већим центрима који ће га касније рециклирати”, објашњава Ракић и наглашава да је ово, пре свега, жеља запослених у ЈКП “Варварин” и локалног руководства да се што више заштити наша животна средина и општина од дивљих депонија, као и да се заустави загађивање водотокова и корита река.

“Укључићемо и све наше суграђане у ове акције, као и сва удружења која желе да свакодневно врше сакупљање поготову ПЕТ амбалаже, картона и пластике на тим површинама. Они ће након тога предавати сав тај отпад нашем рециклажном центру, а за њега ће добијати и одређену новчану надокнаду”, поручује директор ЈКП “Варварин” Дејан Ракић

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x