Здравствена акција “Селу у походе” одржана у Парцану, лекар обишао и старачка домаћинства

Дом здравља “Др Властимир Годић”, Црвени крст Варварин и Месна заједница Парцане организовали су у овом насељеном месту здравствену акцију “Селу у походе”, чији је циљ обићи становништво у селима темнићког краја која немају здравствену амбуланту.

Приликом посете Парцану екипа здравствених радника варваринског Дома здравља, састављена од лекара опште праксе и патронажних сестара прегледала мештане, мерили су им крвни притисак и ниво шећера у крви, док су волонтери Црвеног крста угроженим категоријама становништва поделили пакете помоћи у храни и средствима за хигијену.

Секретар варваринског Црвеног крста Љиљана Арсић подсећа да је акција “Селу у походе” вишегодишња заједничка акција ове хуманитарне организације и Дома здравља “Др Властимир Годић”, која се организује са циљем промоције здравља и здравих стилова живота и стимулисања становништва на редовне здравствене прегледе.

“Црвени крст, на основу својих јавних овлашћења, помаже државним органима у спровођењу хуманих и социјалних делатности, ради чега је и основан Црвени крст. Поред прегледа становништва овде у просторијама основне школе, патронажна служба и лекар обишли су и старачка и самачка домаћинства, становнике који немају могућност да дођу на преглед, углавном инвалидна лица и старачка домаћинства”, истиче Љиљана Арсић.

Патронажна сестра у Дому здравља “Др Властимир Годић”, Сања Антонијевић, оцењује да је реализација акције “Селу у походе” од великог значаја, пре свега, за самачка и старачка домаћинства, а посебно са људе са инвалидитетом, имајући у обзир да су иста лица доста удаљена од најближе здравствене амбуланте.

“Трудимо се да, кроз овакве акције, мештанима руралних подручја пружимо што адекватнију здравствену и хуману заштиту и зато сарађујемо и са Црвеним крстом, а успут, пошто смо Патронажна служба, искористимо прилику да обиђемо и наше најмлађе становнике, децу и труднице”, рекла нам је Сања Антонијевић.

Један од најважнијих фактора који утиче на квалитет живота јесте остваривање права на здравље, а имајући у виду да становници појединих села имају отежан приступ здравству због непостојања здравствених амбуланти у свом месту, акција “Селу у походе” је већ пар година заредом пример добре праксе у једној локалној средини.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x