ФАМ потписао Уговоре о пословно-техничкој сарадњи са три крушевачке средње школе

У крушевачком предузећу “ФАМ”, данас су потписани Уговори о пословно – техничкој сарадњи са три крушевачке средње школе и то са Првом техничком, Хемијско-технолошком и Економско-трговинском школом.

Извршни директор ФАМ-а Јелица Петронијевић образложила је да реализација ових уговора подразумева извођење практичне наставе у фабрици, што означава почетак дуалног образовања као новине у осавремењавању наставе. “Менаџмент ФАМ-а, на челу са генералним директором Владицом Петровићем, препознао је потребе привреде са једне и адекватне едукације ученичког кадра са друге стране и први у Републици потписује овакве уговоре”, закључила је Петронијевић.

Значајну улогу у имплементацији овог пројекта иницираног од председника Владе Републике Србије и Министарства просвете, има и Регионална привредна комора Крушевац. Према речима председника, Предрага Вукићевића, интересовање за овај вид сарадње са средњим школама показале су и компаније “Трајал” и “Купер Тајер”, а потписивање уговора очекује се у наредном периоду. Планови Привредне коморе у овој области тичу се и суседних општина, најпре Трстеника и Александровца, а укључиће се и Варварин, Ћићевац и Брус.

Са аспекта града Крушевца, овај потез је од изузетног значаја пре свега за инвеститоре који долазе или ће тек пословати у нашем граду, нагласио је градоначелник Драги Несторовић. “Ово је пракса која већ постоји у развијеним земљама где се стручна пракса обавља на адекватним професионалним позицијама. С обзиром да се у наредном периоду очекује отварање више хиљада нових радних места у Крушевцу, веома је битно да ивеститорима можемо изаћи у сусрет са квалификованом и компетентном радном снагом” поручио је Несторовић.

Свечаности у ФАМ-у присуствовао је и начелник Школске управе Зоран Асковић који је рекао да ова сарадња представља резултат заједничког залагања представника привреде и образовања, да модел учења на раду буде један од значајних корака ка увођењу дуалног образовања, а у циљу квалитетнијег образовања младих људи са територије Крушевца и Расинског округа.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1335 + 2 = 1337

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 07. мај Обреж и Залоговац; 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x