Годину дана од првог случаја корона вируса у општини Варварин

На данашњи дан 2020. године потврђен је први случај инфицирања вирусом SARS-CoV-2 код мушкарца са пребивалиштем на територији општине Варварин, а за то време од последица изазваним овим вирусом преминуле су 32 особе.

Од 27. марта 2020. године до данас у темнићком крају потврђено је укупно 1.092 случаја обољевања од болести COVID-19. Од последица изазваним овом болешћу, према доступним подацима Завода за јавно здравље Крушевац, живот је изгубило 16 мушкараца и 16 жена, међу којима и 3 здравствена радника.

Дом здравља “Др Властимир Годић” међу првима је формирао COVID амбуланту, до данас је обављено више хиљада прегледа, за годину дана тестиране су укупно 2.223 особе, док је присуство корона вируса потврђено и код 11 ученика и 5 наставника у општини Варварин.

Општински Штаб за ванредне ситуације са пандемијом корона вируса бори се тачно годину дана, редовно се одржавају састанци, свакодневно се прати епидемиолошка ситуација и доносе превентивне мере, а локална самоуправа на све начине помаже Дому здравља како у набавци потребне заштитне опреме, тако и у набавци дезинфекционих средстава.

Са колективном имунизацијом кренуло се половином јануара месеца 2021. године и до данас је на пункту у Дому здравља “Др Властимир Годић” дато укупно 3.160 доза вакцина. Прву дозу примило је 1.726, а другу 1.434 становника општине Варварин. Највише људи је вакцинисано цепивом кинеског произвођача “Синофарм”, али су у понуди и цепива америчког произвођача “Fajzer/BioNTek”.

Морамо да подсетимо и на то да је поводом Дана примирја у Великом рату, 11. новембра 2020. године, председник Републике Александар Вучић Златном медаљом за заслуге одликовао постхумно др Мирослава Васића из Села Варварин и др Драгослава Арсића из Тољевца, који су априла месеца 2020. године изгубили битку са овом опасном болешћу. Ова опасна болест узела је и живот Снежане Радовановић, лаборанткиње варваринског Дома здравља.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x