Гордана Петровић: Брже до докумената уз помоћ еЗУП-а

Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је Информациони систем еЗУП ради лакше размене података по службеној дужности између органа, док је Општинска управа општине Варварин крајем 2017. године и почела са применом овог система који запосленима у јавној управи омогућава брзо и једноставно приступање подацима који су им потребни за одлучивање у управним поступцима које воде. Са друге стране, грађани на овај начин добијају бржу и ефикаснију услугу.

Начелница Општинске управе општине Варварин Гордана Петровић наглашава да еЗУП омогућује доследну примену принципа да органи управе немају право да траже од грађана изводе, уверења и потврде о подацима који се воде у службеним евиденцијама, већ те податке прибављају сами по службеној дужности.

„Применом размене података по службеној дужности, којом је повезано првих шест највећих база података у Србији, државне институције најзад могу брзо и ефикасно да размењују податке између себе, а грађани више не морају бити њихови курири“, поручује начелница Петровић и додаје да је предност еЗУП-а за грађане то што се сви ови подаци прикупљају по службеној дужности док ће, захваљујући овој услузи, грађани бити ослобођени плаћања бројних такси, као и шетања од шалтера до шалтера и то само потписивањем изјаве да дозвољавају да се тражени подаци прикупе по службеној дужности.

Она  наглашава и да су подаци о личности заштићени законом тако да не може било ко од службеника да прибави податке о сваком грађанину већ само онај службеник који води конкретан општи управни поступак и то само оне податке који су му потребни за тај поступак.

„За прикупљање тих података постоји три начина, а то су кроз информациони систем еЗУП, који је најбржи и најјефтинији начин, кроз упућивање захтева надлежном органу за достављање информација које садрже податке о личности, док је трећи начин да онај ко води управни поступак оде у тај орган и изврши увид у податке о личности“, објашњава начелница ОУ Гордана Петровић.

Општинска управа је до овог тренутка добила одобрење од стране пет органа да користи њихове податке у вођењу управних поступака који се воде пред Општинском управом у Варварину, а ради се о Националној служби за запошљавање, Пореској управи, ПИО Фонду, Министарству државне управе и локалне самоуправе, као и о Републичком геодетском заводу, док се очекује да се ускоро придружи и Министарство унутрашњих послова.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x