Изложба “Царски дарови Титу” у Крушевцу

Народни музеј Крушевац, у сарадњи са Музејем Југославије, реализовао је изузетно атрактивну изложбу поклона које је Јосип Броз Тито добијао од владара приликом званичних државних посета. Ово вредно културолошко сведочење једне историјске епохе отворила је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

Изложба “Царски дарови”, аутора Мома Цвијовића и Веселинке Кастратовић, представља ексклузиван избор од nеколико десетина експоната изузетне уметничке и историјске вредности, добијених током сусрета са члановима владарских породица. Током своје државничке каријере Јосип Броз се сусрео са више од 350 шефова држава и са свима је извршио примопредају поклона.

У депоима Музеја историје Југославије сачувано је и документовано више хиљада дарова Титу. Изабрани предмети, настали у најпознатијим радионицама широм света, датирају од VII века пре нове ере, све до половине XX века, а у њиховој изради коришћени су племенити метали, драго камење и најфинији порцелан.

Први поклон од једног владара Тито је добио 1954. – кацигу коју му је даривао грчки краљ Павле Први, а последњи 1979. од шеика Кувајта – сребрну макету једрењака, симбол те земље.

На изложби је један од експоната и глава Буде – дар авганистанског краља Мухамеда Захира, фигура камиле од сребра – поклон јорданског краља Хусеина, макета двоколица коју је поклонио Нородом Сиханук, затим макета етиопског царског престола Хајла Селасија, златна кутија са брилијантима од мароканског владара Хасана Другог, рис од порцелана – дар данске краљице Маргарете Друге и принца Хенриха, јапанска кутија за накит која датира са краја 19. и почетка 20. века, али и још много других владарских дарова које је Јосип Броз примио током своје владавине.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x