КУД “Дејан Милетић”: Чувати и неговати културно наслеђе као мало воде на длану

Концертом КУД-ова “Вук Караџић” из Орашја и “Дејан Милетић” из Бачине, пред препуном салом Дома културе у Бачини, настављени су овогодишњи “Сусрети села општине Варварин”. По речима председника КУД-а “Дејан Милетић, Бојана Главичића, ово друштво после вишегодишње паузе од ове године кренуло је са радом и једно је од 5 учесника овогодишњег такмичења села.

“Имамо четири групе фолклора, две групе чине најмлађи становници нашег села, а имамо и омладинце и сениоре. Интересовање и одзив су добри, примамо и даље све заинтересоване у КУД, тако да ко хоће да се пријави врата су свима отворена, а друштво планира да ради дуги низ година”, истакао је Главичић.

Манифестација “Поведи коло, делијо” организована је у Бачини тачно 10 година, а после једногодишње паузе овог лета ће бити организована по 11. пут, најављује председник КУД-а “Дејан Милетић, Бојан Главичић.

“Ове године ћемо поново оживети манифестацију “Поведи коло, делијо” и надамо се истом броју учесника као што је и било протеклих година. Наши пријатељи, који су на овој манифестацији наступали ранијих година, биће позвани и ове”, казао нам је Главичић.

Отворивши први овогодишњи наступ КУД-а “Дејан Милетић, чланица овог друштва Милена Јовановић се осврнула на културно наслеђе и велике и веома важне јубилеје који се ове године обележавају у Бачини.

“Наше културно наслеђе у нашем малом месту је велико као планина и мали је број села и градова у нашој Србији који имају наслеђе какво имамо ми, Бачинци. У овој, 2020. години, славимо 200 година школства, 101 годину библиотеке и 81 годину цркве Преображења Господњег. Из наше мале школе, још мање библиотеке и прелепе цркве изашли су у свет велики људи који су дали велики допринос у свим сферама живота ове мале, а велике Србије и ово вече је кратко да би изговорили сва њихова имена, звања, успехе које су постигли у земљи и свету. На том наслеђу захваљујемо прецима, а на нама је да сачувамо и негујемо као мало воде на длану и да се трудимо да свака генерација буде боља од претходне”, рекла је Милена Јовановић и додала да ће све наступе током ове године КУД “Дејан Милетић” посветити обележавању ова три јубилеја.

Такмичењу села у Бачини присуствовала је и породица Дејана Милетића, војника који је током одслужења редовног војног рока 1999. године на Косову и Метохији положио живот за Србију, а чије име носи КУД из Бачине. Концерту су присуствовали и председник општине Варварин Војкан Павић, заменица председника Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић, његов заменик Братислав Ташић, помоћници председника општине Јелена Весић, Оливер Бркић и Дејан Милановић, представници Општинске библиотеке Варварин Весна Петровић и Ненад Петровић, као и председници Савета МЗ Орашје и Бачина, Горан Николић и Владица Филиповић и председници КУД-ова из Орашја и Обрежа, Марина Марковић и Бобан Томић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x