Од 1. јула без накнаде за роминг на Западном Балкану

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић најавила је данас да ће накнада за роминг у региону Западног Балкана бити укинута од 1. јула ове године, a да је наредни корак смањење трошкова роминга између економија Западног Балкана и ЕУ.

Матић је у изјави за агенцију Танјуг најавила да ће план за смањење трошкова роминга између региона Западног Балкана и Европске уније бити припремљен до краја 2021. године.

Она је рекла да ће у међувремену од 1. јула ове године, цена за позиве, СМС поруке и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговарати цени коју грађани плаћају унутар своје матичне мреже.

Примена европског принципа ”роминга као код куће”, како је нагласила, значајно ће олакшати комуникацију и пословање у региону, али и додатно утврдити посвећеност Србије регионалном умрежавању и повезивању са јединственим тржиштем ЕУ.

Матић је навела да се регионални Споразум о ромингу реализује по плану упркос пандемијској кризи и да министарство на чијем је челу, заједно надлежним министарствима и регулаторним телима из региона Западног Балкана, спроводи неопходне активности потребне за укидање трошкова роминга.

Она је објаснила да се од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године, цена позива, СМС порука и преноса података формира тако што се на цену услуга унутар матичне мреже додаје унапред дефинисан износ, који не прелази износе наведене у самом споразуму.

Министарка је подсетила на то да је почев од 1. јула 2019. па до 30. јуна 2021. године предвиђено постепено снижавање цена роминга у неколико фаза, и то од 1. јула 2019, затим од 1. јануара 2020, па од 1. јула 2020, да би од 1. јула 2021. године дошло до потпуног укидања накнада за роминг у региону Западног Балкана.

“Корисници ће плаћати услуге роминга под истим условима који се примењују у домаћем саобраћају. У претходном периоду цене су снижаване на сваких шест месеци и последња просечна цена за минут разговора за одлазне позиве износила је око 11 динара, што је снижење за око 60 одсто”, напоменула је она.

Према њеним речима, за поруку грађани већ сада плаћају просечно дупло мање, с обзиром на то да је цена СМС поруке са око девет динара снижена на око четири динара, а пренос података је по мегабајту са око 30 динара снижен на око четири динара, односно за око 90 одсто.

Матић је рекла да је, у оквиру реализације циљева Дигиталне агенде за Западни Балкан, након укидања трошкова роминга на територији Западног Балкана предвиђено предузимање корака за смањење трошкова роминга између економија Западног Балкана и ЕУ.

“Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије заједно са надлежним министарствима, регулаторним телима из региона Западног Балкана и представницима ЕУ припрема план за смањење трошкова роминга између региона и ЕУ”, навела је она.

Министарка је истакла да ће план за смањење трошкова роминга између региона Западног Балкана и ЕУ бити припремљен до краја 2021. године, у складу са Акционим планом за развој заједничког регионалног тржишта за период од 2021. до 2024. године, који је усвојен на састанку лидера у оквиру Балканског процеса, који је одржан у Софији 10. новембра 2020. године.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1289 + 5 = 1294

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x