Одржана комеморација поводом смрти Новице Дељанина

Поводом смрти дугогодишњег директора “Југобанке Крушевац” и Филијале “Комерцијалне банке” у Крушевцу и вишегодишњег члана и високог функционера Социјалистичке партије Србије (СПС) Новице Дељанина, у Белој сали Културног центра Крушевац одржан је комеморативни скуп.

Пуковник Здравко Самарџић је на комеморацији истакао да је Новицу познавао преко 30 година, што је за њега била привилегија, док је председник Окружног одбора СПС-а Расинског округа Синиша Максимовић нагласио да је Новица Дељанин, као економски стручњак и банкар имао непогрешив инстинкт да само великим пласманима у развој привредног живота Крушевца и Србије може да се створе најповољнији услови за живот и рад велике већине грађана.

“Под његовим руковођењем Југобанком Крушевац, која је била потпорни стуб најзначајније југословенске привреде и у најтежим економским условима за пословање у амбијенту економских санкција, створено је “Крушевачко привредно чудо” које је запошљавало 45.000 радника, које је производило велику и широку палету најразноврснијих производа од тешких машина, гума, хемикалија, алкохолниох и безалкохолних пића, конфекције, дрвопрерађивачких производа и др…”, навео је Максимовић и нагласио да је Новица свој професинални живот посветио престижном банкараском позиву, али је услед политичких прилика дошло до уништавања супстанце једног система развоја и изградње, што никада лично није оправдавао.

“Новица Дељанин се од младости определио за изградњу друштва социјалне правде, равноправних и слободних људи. Од формирања СПС-а укључио се као један од најактивнијих и најугледнијих оснивача ове политичке организације. Државотворна партија каква је СПС, захтевала је од свог чланства самопрегоран и пожртвован рад, коме се у потпуности и Новица предао. Од оснивања СПС биран је у руководство партије у Крушевцу у својству члана Општинског одбора СПС и Извршног одбора Општинског одбора СПС”, рекао је Максимовић и потсетио да је Новица Дељанин у два мандата биран за члана Главног одбора СПС-а и у једном мандату за члана Извршног одбора Главног одбора ове партије.

Новица Дељанин рођен је 21. новембра 1950. године у Горњим Микуљанима, општина Куршумлија. У Куршумлији је завршио основно школско и средње образовање након чега је уписао Економски факултет у Нишу, на коме је дипломирао 1977. године и стекао звање дипломираног економисте.

Након дипломирања први радни однос засновао је 28. марта 1977. године у ИМК “14 Октобар” у Крушевцу. У овом тадашњем гиганту српске машиноградње радио је на пословима водећег планера прилива и одлива финансијских средстава у Интерној банци, руководиоца финансијске службе “14 октобар-Инвест”.

Као млад финансијски стручњак запажен је од једне од најзначајнијих финасијских институција у Југославији и Србији “Југобанке Крушевац”, па је у овој банци засновао радни однос 15. децембра 1980. године и остао веран овој финансијској институцији пуних 35. година животног и радног века.

У “Југобанци Крушевац” обављао је послове у Служби девизног пословања – послове везане за кредитне односе са иностранством, шефа службе девизног режима, помоћника генералног директора Основне банке “Југобанка Крушевац”, главног директора “Југобанке Крушевац” као Главне филијале “Југобанке д.д. Београд”, В.Д. Генералног директора “Југобанке д.д Крушевац”. Почев од 01. фебруара 1992. године именован је за Генералног директора “Југобанке д.д. Крушевац” и на овој дужности остао све до априла 2002. године, када је банка услед законских промена претпела организациону трансформацију и ушла у састав “Комерацијалне банке Београд”, у оквиру које послује и дан данас.

И у “Комерцијалној банци”, Новица је обављао дужност директора Филијале “Комерцијалне банке” Крушевац до новембра 2015. године, када одлази у заслужену пензију. Обављајући насложеније банкарске послове у “Југобанци Крушевац”, Новица се сврстава у најистакнутије банкарске стручњаке у тадашњој Југославији. “Југобанка Крушевац” је била најистакнутија и најпрестижнија банкарска установа.

Новица Дељанин је обављао и дужност председника Окружног одбора СПС-а, за Расински округ у периоду од 1994. године па до 2000-те године. У својсту истакнутог члана и функционера СПС-а кандидован је за Народног посланика Савезне скупштине на изборима 03. новембра 199б. годинео. Као кандидат изборне јединице број 22. Крушевац, која је обухватала територију Расинског округа, са освојених 34.817 гласова, или 45,41%, изабран је за Савезног посланика у Већу грађана Савезне Скупштине на листи Социјалистичке партије Србије и ову дужност обављао је све до 24.септембра 2000-те године.

Дужност посланика Свезне скупштине обављао је у најсложенијим економским и политичким приликама од постојања Југославије, па и у току НАТО агресије на СР Југославију. У току агресије присуствовао је седницама Савезне скупштине и учествовао у доношењу најзначајнијих одлука везаних за одбрану земље од агресора, који је беспомучно уништавао инфраструктуру и привреду Србиј. Након завршетка бомбардовања, одмах се укључио у обнову порушених фабрика, мостова и других објеката у Крушевцу и Расинском округу.

Поред чланова породице, пријатеља, чланова СПС-а у Крушевцу, од Новице опростили су се и представници друштвеног и политичког живота града. Новица Дељанин сахрањен је на Новом гробљу у Крушевцу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x