Одржано предавање о заштити корнишона, покренути и пластеничку производњу

Предавање за произвођаче малих краставаца, такозваних корнишона, о заштити ове повртарске културе која се задњих година све више производи у варваринском крају одржано је у недељу у сали Скупштине општине Варварин, а предавачи су били др Тања Васић, научни сарадник и др Драган Терзић, виши научни сарадник, обоје из Института за крмно биље из Крушевца.

Откупљивач корнишона за Варварин и околину Немања Чолић истиче да је циљ овог предавања био скренути пажњу произвођачима на важност едукације у производњи овог поврћа, као и упознавање са европским пројектом “Иновације у пољопривредној производњи” који је представио др Терзић,

“Др Тања Васић, која је изванредан стручњак из ове области, одржала је презентацију и упознала присутне са свим могућим болестима корнишона, као и са чиме их треба лечити, док је др Драган Терзић, са којим имамо дугу сарадњу, представио европски пројекат који се бави иновацијама у пољопривредној производњи”, истиче Чолић.

Он најављује да је план да се направе групе произвођача у разним крајевима општине Варварин, у Обрежу, Доњем и Горњем Катуну, Село Варварину, Бачини, Орашју, Избеници, Маскару и Бошњану додавши да имају произвођаче и из Ћићевца и Дреновца. Такође, план је да свака група има свог вођу са ким би контактирали произвођачи, док би вођа групе контактирао са откупљивачима и заштитарима.

“Главна откупна места налазе се у Село Варварину и Бачини, ове године имамо око 150 произвођача на овом терену и план нам је да направимо групе што се тиче заштите и прихране корнишона. План је да их заштитари с времена на време обилазе по позиву, кад имају неке одређене проблеме, да се виђамо на парцелама у току целе сезоне и да решавамо те проблеме. Произвођачи би тако на терену добијали савете у вези прихране и превентивне заштите”, најављује Чолић.

Целокупна сетва корнишона извози се за Немачку, а глави откупљивач је фирма “Флораком” Д.О.О. из Коњуха док је ове године покренута и пластеничка производња корнишона и план је да се направи база како би се ова повртарска култура производила бар девет месеци годишње.

“План нам је да на територији наше општине подигнемо 50 пластеника, димензија 47.5 метара ширине са 6.5 метара висине, с тим што би произвођачи преко нас узимали пластенике, како би се током девет месеци годишње радиле рана и каснија сетва. Имамо и план да са др Драганом Терзићем, пошто се спроводи и европски пројекат “Иновације у пољопривредној производњи”, да ми кроз тај пројекат обезбедимо људима бесплатно неке ствари, на пример металне стубове, подирач, да направимо канале и ставимо стајњак, да се одради банак и постави фолија, такође да људима обезбедимо и пластенике, мрежу за сенчење. За све произвођаче који имају идеје како би се могла унапредити, осавременити и побољшати што више та производња, они су ту и ми у сарадњи са њима можемо да обезбедимо неки репроматеријал потребан за иновације у пољопривреди”, објашњава Немања Чолић и наглашава да произвођачи корнишона у варваринском крају имају посебан третман.

“Наши произвођачи имају бесплатне савете што се тиче заштите, увек по позиву излазимо на терен да решавамо проблем, све је код нас све ствар договора. Што се тиче репроматеријала, не намећемо никоме да узима нешто што му не треба, него произвођачи могу да узму потребан репроматеријал, али и не морају. Такође, ако им је потребно нешто и за неку другу културу, што ће да отплате кроз робу, ми смо ту да изађемо у сусрет и то набавимо. што значи да је максимално све ствар договора”, поручује Чолић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x