Општина Варварин добила 30 нових контејнера за рециклажу стаклене амбалаже

Становници општине Варварин имају могућност да стаклену амбалажу из својих домаћинстава од сада одлажу у наменске контејнере и тако допринесу одговорном управљању овим отпадом и заштити животне средине.

Захваљујући пројекту „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ 30 контејнера у облику звона распоређено је на улицама Варварина, а грађани и угоститељи позвани су да у њих убаце искоришћене празне флаше и тегле, како би спречили да овај амбалажни отпад заврши на депонијама.

Заменик председника општине Варварин, Дејан Милановић сматра да ће звона за рециклажу стакла допринети унапређењу и лакшој примени еколошких навика грађана Варварина „Дугогодишња сарадња коју негујемо са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) у областима загађења, рециклаже и заштите животне средине претходила је реализацији овог пројекта и изузетна нам је част што у истом духу настављамо у партнерству да радимо на унапређењу квалитета живота грађана Варварина“, каже Дејан Милановић.

За спровођење пројекта на терену, праћење попуњености и динамике пражњења стаклене амбалаже из звона задужено је ЈКП Варварин. „Поносни смо што наша општина учествује у овом пројекту, посебно јер настављамо и проширујемо сарадњу са нашим партнерима на пољу масовне рециклаже, захваљујући чему смо и једна од јединица локалне самоуправе које се могу похвалити завидним рециклажним центром“, истиче Дејан Ракић, директор ЈКП Варварин.

Менаџерка за комуникације Апатинске пиваре, Маја Бараћ Стојановић, поручује да ће Апатинска пивара увек подржати пројекте који суштински унапређују приступ третману амбалажног отпада. „Није довољно само говорити да се морамо фокусирати на примарну селекцију, већ и обезбедити услове за то. Рециклажна звона необичног дизајна већ буде пажњу становника целог региона, а сигурно ће заинтересовати и грађане Варварина да адекватно одлажу стаклену амбалажу. Верујемо да ће Варварин као нова пилот општина из Расинског округа постати прави пример примарне сепарације стаклене амбалаже”, каже Маја Бараћ Стојановић.

Изразивши задовољство што се партнерством са ЈКП Варварин проширује мрежа прикупљања стакленог амбалажног отпада, Милица Кузманов, маркетинг менаџерка компаније Секопак, оператера амбалажног отпада, каже да је за успех пројекта кључна едукација о рециклажи. „Примарна селекција подразумева разврставање отпада на месту његовог настанка, односно у домаћинствима, и надамо се да ћемо мотивисати грађане да усвоје ову навику и рециклирају стаклену амбалажу“, каже Милица Кузманов.

У пројекту учествује 14 градова и општина из Србије, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, а укупно 600 звона за рециклажу стакла постављено је у Нишу, Крагујевцу, Сомбору и Варварину. Представница НАЛЕД-а и менаџерка пројекта Сања Кнежевић Митровић истиче да је један од циљева пројекта да се у одабраним градовима и општинама повећа количина прикупљене стаклене амбалаже за 20%. „Резултат пројекта биће и документ, односно водич са препорукама и упутствима за јединице локалних самоуправа које ће моћи да примене сви градови и општине широм региона како би отпочеле са процесом увођења примарне селекције отпада. Управо усмеравањем метода управљања отпадом и подизањем свести о њиховој важности остварује се и директан допринос даљем придруживању ЕУ земаља учесница у пројекту“, наглашава Сања Кнежевић Митровић.

Пројекат у Србији кроз сарадњу са одабраним градовима и општинама спроводе Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), заједно са компанијом Секопак и уз финансијску подршку Апатинске пиваре.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x