Такмичење Угоститељско-туристичких школа у Врњачкој Бањи

Центар за децу и омладину Врњачка Бања реализује пројекат “Национална кухиња као обележје традиције и културе и шанса за запошљавање младих” уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Дана 26. маја одржано је такмичење угоститељских школа у кабинетима куварства и услуживања Угоститељско туристичке школе Врњачка Бања. Учесници такмичења су биле екипе из Угоститељско туристичке школе Врњачка Бања – школа домаћин такмичења, Угоститељско туристичке школе Пожаревац, Туристичко угоститељске школе Лесковац и Угоститељско туристичке школе Нови Пазар.

“Учесничке екипе су се такмичиле у припреми традиционалних јела која су карактеристична за крајеве из којих долазе. У оквиру овог такмичења свака школа је имала свој сто на коме је репрезентовала предјела и дезерте које су спремили претходног дана у својим школама, као и главна јела која су током такмичења припремали у кабинету куварства. Било је задовољство гледати разноликост и богатство кухиње која је карактеристична за лесковачке, пожаревачке, новопазарске и врњачке крајеве. Школа из Суботице је послала фотографије њихове учесничке екипе и предјела, јела и дезерт која су припремили у школи јер није било изводљиво да дођу са толике раздаљине да учествују на тамичењу, али у сваком случају, као партнери у пројекту учествоваће у изради Националног е-кувара који ће ускоро бити доступан на wеб сајтовима свих школа и Омладинског центра”, каже менаџер овог пројекта Валентина Крстић.

Жири у саставу Станоје Михајловић, Ђорђе Стефановић и Марија Чкребо, уз стручну подршку специјалног госта Набил Ахо из Јерусалима, донео је одлуку да се прво место додели свим школама и то Новом Пазару за предјело мантије са овчијим киселим млеком, Лесковцу за предјело спржу и трљаницу, Пожаревцу за сармице од виновог листа и Врњачкој Бањи за дезерт ванилице и кифлице.

“Највећи бенефит такмичења је размена искуства како између ученика, тако и између професора и директора. Сви учесници су изразили своје велико задовољство и пожелели да ово такмичење настави да се одржава и наредних година и прерасте у традиционално. Као завршна пројектна активност предстоји израда е-Кувара са понудом националне хране карактеристичном за специфичне крајеве Србије са укључивањем традиционалне хране националних мањина”, каже Валентина Крстић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x