У музејској збирци изложен 91 предмет под називом “Земља прича”

У оквиру републичке манифестације “Музеји за 10” у музејској збирци у Трстенику постављена је изложба грнчарије “Земља прича” коју заинтересовани љубитељи ове врсте уметности могу погледати сваког радног дана до 10. јуна, у времену од 7 до 15 часова.

Према речима Јелене Вукчевић, кустоса у Народном универзитету у Трстенику, идеја је да се путем једног употребног предмета из колекције ситног покућства прикаже свакодневни живот појединаца трстеничког краја, њихови обичаји и да се стручним вођењем кроз изложбу исприча прича о печеној земљи која кроз руке грнчара поприма разне облике и намене.

“Ова тема је одабрана јер се начин израде предмета од печене земље није значајније мењао од неолита па до модерног доба, а његова употребна и декоративна вредност су остале. Такође и због чињенице да је у 2020. начин израде црепуља уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије и с обзиром на то да грнчарски занат полако нестаје”, навела је Јелена Вукчевић.

На изложби је изложен 91 предмет. Најстарији предмети потичу из неолита, са археолошких локалитета Благотин у Пољни и Шљивик у Страгарима, старости од 8.000, односно 6.000 година. Осим ових праисторијских предмета, изложен је и антички лонац са локалитета Грабак у Почековини, као и турске керамичке луле пронађене у центру Трстеника.

Изложени су предмети који припадају кухињском посуђу: лонци за кување хране, ћупови за чување туршије, зејтињача, тањири, зделе, шољице за кафу. Потом судови који су служили за чување и сипање пића (воде, вина, ракије) – тестије, ибрици, бардаци, оке, бокали, пљоске, али и судови за ношење течне хране у поље – котлајке.

“Међу изложеним предметима се налазе и ћупчићи за чување меда из пчелињака пок. Бошка Николића, керамичка тегла, црепуље. Осим тога, изложени су и предмети који имају функцију у годишњим и обредним обичајима српског народа – чутуре којима се позивало на свадбе и испраћаје у војску и кадионце које су се користиле приликом обележавања кућне славе”, објашњава Јелена Вукчевић, кустос Народног универзитета у Трстенику.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x