У недељу почиње летње рачунање времена

У ноћи између суботе и недеље, 28. марта, почеће летње рачунање времена када часовнике у два треба померити на три часа. Европска унија је од 2002. године одредила да почетак летњег времена почиње последње недеље у марту, а завршава се последње недеље у октобру, док се прелазак у свим временским зонама одиграва истовремено.

Предлог Европске комисије о прекиду сезонског померања сата подржао је и Европски парламент 2019. године, али да би предлог ступио на снагу мора да сачека и одлуку Европског савета за коју још није јасно када би могла бити донета. Србија ће након одлуке ЕУ, одлучити ком моделу рачунања времена ће се приклонити.

Померање казаљки у западној Европи уведено је почетком 1970-их година, са образложењем да се тиме “продужава” дан, омогућује уштеда у потрошњи електричне енергије, побољшава прилагођавање људи, повећава продуктивност и радни дан чини ефикаснијим.

Све европске земље користе летње рачунање времена, а датум померања казаљки различит је од државе до државе. Србија је почела да користи летње рачунање времена први пут 27. марта 1983. Од 1995. године сатови су се враћали у последњој седмици септембра и то на основу одлука које је доносила Влада, а касније је донет закон којим је летње рачунање времена усклађено са Европском унијом.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x