У Србији регистрован укупно 741 случај заразе коронавирусом

Заменица директора Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистрован укупно 741 потврђен случај COVID-19, док су преминуле још три особе.

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре у Палати Србија навела да су од последњег извештаја тестирани узорци 376 особа, од којих је 82 позитивно и 294 негативно на нови коронавирус.

Она је навела да су у националној референтној лабораторији Института Торлак тестиране укупно 2.462 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последња 24 часа регистрована су три смртна исхода која се повезују са COVID-19, истакла је Кисић Тепавчевић и прецизирала да је у КЦ Војводине преминуо пацијент стар 62 године, који је боловао од хипертензије, гојазности и болести бубрега, а у КБЦ „Драгиша Мишовић“ још две жене старе 86 и 82 године, које су имале удружена хронична обољења.

Према њеним речима, у овом моменту на респиратору се налази 55 особа, од којих 10 на Инфективној клиници КЦС, троје у КЦ Ниш на Клиници за инфективне болести, четири у КЦ Војводине, седам у КЦ Крагујевац, 14 у КБЦ ”Драгиша Мишовић”, седам на Клиници за пулмологију КЦС и 10 у КЦ Ниш – у старој згради хирургије.

Она је нагласила да је нулти пацијент у Србији излечен, као и да је више од 50 пацијената имало двоструко негативан налаз.

“Садашњи број оболелих показује какве смо мере предузели претходних седам дана, а ово како се понашамо данас и јуче видеће се наредних дана. Кључ је у нама и сви морамо озбиљно да схватимо колико сваки појединац има улогу у даљем ширењу инфекције”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Она је указала на то да су сада јасно дефинисани критеријуми који су усмерени на масовније тестирање и на одређене групе људи, нагласивши да тестирање само по себи не значи ништа и да је самоизолација најјаче оружје против инфекције.

Тестови су ту, како је објаснила, само да покажу које особе у том моменту имају инфекцију и за које је неопходно да се изолују и спрече ширење вируса на породицу и остале чланове заједнице.

Епидемиолог Предраг Кон оценио је да је болница на Сајму апсолутно најбоље решење које је Србија могла да донесе, наводећи да би све друго била озбиљна грешка.

Он је, одговарајући на питања новинара да ли се струка пита за мере које се предузимају против коронавируса, рекао да на стручњацима јесу препоруке мера, а да власт доноси одлуке, додавши да се није сложио баш са сваком појединачном мером, али да власт заслужује сваку похвалу за безрезервну подршку струци.

Ово је изазов за све нас, ово јесте ратно стање, подвукао је он и поручио да се ситуација мора схватити веома озбиљно и да се морају поштовати све мере против ширења вируса.

По питању других мера, Кон је указао на то да ће струка стати иза свега што подразумева смањење контаката, истичући да је због злоупотребе одлуке о извођењу паса од 20 до 21 час, та могућност укинута.

Он је нагласио да ће подржати све мере, па и 24-часовно апсолутно затварање, јер улазимо у дане када је у другим земљама нагло растао број оболелих, а касније и број смрти.

Истовремено, Кон је саопштио да од укупног броја оболелих од коронавируса приближно седам одсто чине медицински радници, због чега је јако важно да имају довољно заштитне опреме и да се она правилно користи.

Лекари су добили медицинску опрему и она се распоређује по приоритетима, потврдио је он и додао да се у неким случајевима испоставило да су се здравствени радници заразили ван болнице, али да се није десио ниједан случај да се болест пренела на пацијента.

Кон је објаснио да није могуће да се тестирају сви који то желе и да за то мора постојати индикација, наглашавајући да је сада најважније да се открије преносилац вируса јер се неће тестирати они који не припадају тој групи и немају индикације за то.

Постоји индикација за тестирање и она је проширена управо да бисмо нашли оног ко је заразан и спречили да даље шири заразу, односно контакте оболелог, а проширење тестирања не подразумева да се тестира свако ко то хоће, поновио је он.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x