Укупно 100 људи у Расинском округу оболело од короне, у Варварину 15

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да су, од последњег извештаја до данас до 15 часова, у нашој земљи тестирани узорци још 1.586 особа, од којих је 201 лабораторијски налаз био позитиван.

Према подацима крушевачког Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ), до данас је на територији општине Варварин потврђено 15 случаја заразе корона вирусом, 26 особа налази се на Одељењу за инфективне болести у Крушевцу, 30 узорака је послато на анализу, а од почетка епидемије регистрована су и 3 смртна случаја повезана са корона вирусом.

Укупно 100 људи на територији Расинског округа заражено је вирусом КОВИД-19, од тога 73-оје у Крушевцу, а у протекла 24 сата евидентирано је 9 новооболелих на територији округа и то шесторо са подручја града Крушевца, двоје из Варварина и један из Трстеника.

Ситуација у општинама Расинског округа је следећа, у Ћићевцу су до сада потврђена 4 случаја заразе корона вирусом, исто толико је евидентирано и у Трстенику, у Александровцу вирус је присутан код 3 пацијента, а у Брусу 1.

Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија истакла да је хоспитализовано укупно 1.907 пацијената, а на респиратору се у овом моменту налази 127 оболелих.

До 15 часова у нашој земљи укупно је тестирано 12.347 особа, а у последња 24 часа још једна особа мушког пола је преминула услед последица инфекције коронавирусом, навела је она и додала да је просечна старост преминулих особа 64,3 године, а смртност у овом моменту износи 2,3 одсто.

Према њеним речима, дистрибуција преминулих особа по полу показује да је од укупно 66 особа 49 било мушког, а 17 женског пола.

Кисић Тепавчевић је, говорећи о дистрибуцији хоспитализованих особа у нашој популацији, прецизирала да се 39 особа налази на Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије, у Клиници за инфективне болести КЦ Ниш смештено је 20 особа, у КЦ Војводине 126, а у КЦ Крагујевац 60 особа.

Такође, како је навела, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ смештено је 259 особа, на Клиници за пулмологију КЦ Србије 73, у КЦ Ниш – стара зграда хирургије 24, на Клиници за пулмологију КЦ Ниш 55, у КЦ Ниш у згради рехабилитације 11, у КБЦ „Земун“ 344 пацијента и у КБЦ „Звездара“ 378 пацијената.

Она је саопштила да су на Београдском сајму смештене 164 особе, у хали „Чаир“ у Нишу 229, на Новосадском сајму 48 и у ВМЦ 61 особа.

У српским срединама на Косову и Метохији коронавирус је потврђен код 38 особа које имају благе облике испољавања, указала је Кисић Тепавчевић и објаснила да се сада ради интензивно истраживање контаката које су имали заражени.

Кризни штаб је, како је пренела, задовољан контролом по питању коронавируса у том делу земље.

Она је нагласила да су индикације за тестирање дефинисане и да одговарају проширеном тестирању, уз напомену да су све особе које су имале такве индикације тестиране.

Међутим, у одређеном моменту имали смо застој у анализи и објављивању резултата због недостатка капацитета, подсетила је Кисић-Тепавчевић и истакла да је завршена изградња специјалне COVID лабораторије, уз огромну подршку Кине.

Током викенда стиже опрема, а капацитет ће бити 2.000 тестова дневно, с тим што је предвиђено да она профункционише крајем следеће недеље, најавила је она и објаснила да се на тај начин значајно повећава капацитет, тако да ће бити минимално време чекања на резултате.

“Бројеви у вези са стањем вируса корона у Србији су стабилни, чак и у благом паду, али то не сме да нас завара, јер управо сада морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Уколико наставимо да поштујемо мере, извесно је да се ускоро ближи крај ове епидемије, оценила је она и још једном поновила да је у овим тренуцима битно да грађани поштују мере предострожности у циљу спречавања ширења инфекције, и то не само пред викенд, већ и осталим данима.

Према њеним речима, већина грађана поштује мере државе и то се према бројкама и види.

Директор Инфективне клинике КЦ Србије Горан Стевановић истакао је да је од 39 особа са потврђеним коронавирусом, које су смештене у овој установи, девет на вештачкој вентилацији, при чему је осам на инвазивној вентилацији и једна на неинвазивној.

Стање оних пацијената који су на вентилацији је изузетно озбиљно, за неке можемо да кажемо да су критично, упозорио је он и напоменуо да је још приближно 60 особа хоспитализовано у Инфективној клиници због јасних знакова у клиничкој слици, али за које се у току дана очекује потврда вируса.

Стевановић је, говорећи о терапијским протоколима, рекао да пацијенти добијају терапију у складу са тежином клиничке слике и потребе за лечењем и да се лекари у томе ослањају на искуство Светске здравствене организације и других земаља.

У складу са тим, он је потврдио да поседујемо све медикаменте и имамо све потребне услове за лечење.

Епидемиолог Предраг Кон је саопштио да се бележи пети дан да је крива оболевања од коронавируса заравњена, али да морамо бити врло стриктни у свим мерама које смо испланирали.

Оно чега се плашимо, јесте да вирус не уђе у осетљиве средине и да нагло дође до ширења епидемије, пре свега, у домовима за старе, упозорио је он и нагласио да то треба да спречимо свим расположивим снагама.

Кон је, наводећи да се полако повећава број тестирања, указао на то да је проблем што недостаје лабораторијски кадар који мора бити не само оспособљен за унос података, већ мора бити и медицински образован.

COVID болнице су све пуније и биће потребни додатни капацитети, упозорио је он и додао да је нова зграда Клиничког центра Ниш предвиђена за оболеле од COVID-19, док ће Војна болница у том граду преузети све хитне случајеве од других обољења, односно остале пацијенте.

Здравствене установе се свуда пуне, пре свега тешким и средње тешким случајевима, тако да смо већ на ивици капацитета у свим болницама у Србији, поновио је Кон и додао да ће бити потребни додатни капацитети и у установама за тријажу пацијената, у којима се одвајају оболели и одатле шаљу у проширене болничке капацитете.

Он је, одговарајући на питање да ли ће за викенд када се обележава Ускрс бити продужен полицијски час који би трајао од четвртка до понедељка, рекао да струка не размишља о обележавању празника, већ о спречавању ширења вируса корона.

Размишљамо о томе каква је ситуација и да ли ћемо предложити оштрије мере него што су ове сада. Јасно је да мора доћи до прекида контаката, а ако то мора да се спроведе, то би требало реализовати што пре, јер ћемо само тако имати ефекте, поручио је Кон.

Према његовим речима, на основу бројки у наредним данима утврдиће се да ли су тренутне мере донеле ефекте и, ако долази до пада, онда ће струка још једном размотрити да ли су оштрије мере неопходне и предложити одговарајућу одлуку.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x