Завршена сезона калемљења у трстеничким селима

Вредни мајстори калемари из села са леве стране Западне Мораве завршили су калемљење садница винских и стоних сорти калемова за познате купце. Ово је тежак и захтеван посао који обавља група до 15 калемара, који раде по позиву домаћинстава којима је потребна реализација овог посла.

Дејан Лазић је један од ових врсних мајстора који калеми већ 35 годину у групи. Лазић каже да је калемарство некада било део сваке куће у којој је калемило по два калемара за потребе задруге и других купаца, док је сада ситуација другачија, а престала је и већа потражња за калемовима у великим количинама. Са њим се слажу и остали калемари, Раско Ракић, Дарко Пљакић и Љубодраг Стаменковић.

Група ради овај посао и по 15 сати дневно за дневницу око 4.000,00 динара. Наши саговорници истичу да се сада калемарство не исплати јер су ниске цене калемова, репроматеријала, вештачког ђубрива, хемије, уложеног труда и рада и када се све сабере нема очекиваног прихода.

Сезона калемљења трајала је кратко и за то време ручно и машински окалемљено је неколико милиона лозних калемова, рекоше нам на крају наши саговорници, врсни калемари, у узорном домаћинству Атанасковића у Страгарима.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1335 + 2 = 1337

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 07. мај Обреж и Залоговац; 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x