21. “Дан Драгића Јоксимовића” 18. јула у Бачини

У понедељак, 18. јула 2022. године, у просторијама ОШ “Свети Сава” у Бачини, Општинска библиотека Варварин и Месна заједница Бачина по 21. пут организују “Дан Драгића Јоксимовића”, манифестацију посвећену историји и култури темнићког краја.

Округли сто о најновијим сазнањима и актуелним пројектима у истраживању прошлости темнићког краја, заказан је за 10 часова, а учествоваће историчари и истраживачи прошлости Нинослав Станојловић из Јагодине, Ђорђе Петковић из Параћина, Зоран Стевановић из Алексинца, Слободан Симоновић и Ненад Соколовић из Крушевца и, по први пут, Есад Попара, истраживач историје овог краја из Крушевца.

Манифестација се традиционално организује на дан када је рођен Драгић Јоксимовић (18.07.1893.), познати српски адвокат и политичар и човек који је доста допринео развоју културе у Бачини освинањем библиотеке у овом селу у првим деценијама 20. века, док је 1932. покренуо “Темнићки зборник”.

Основну школу је завршио у родном месту, а по завршетку Гимназије у Крушевцу и Београду, уписао је Правни факултет 1912. у Београду, који је завршио по окончању рата. Још као студент је био члан Самосталне радикалне странке, а од оснивања – Демократске странке. Био је председник Студентског демократског клуба, сарадник часописа “Будућност” и уредник омладинског листа “Слобода”.

Од 1927. до 1928. био је на месту шефа кабинета Министарства трговине и индустрије, а потом кмет правник Београдске општине. Након тога отишао је у адвокатуру, којом ће се успешно бавити до краја живота и постати један од најбољих српских адвоката свих времена.

Јоксимовић је више пута биран за Народног посланика у Народној скупштини Краљевине Југославије.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x