Јубиларни 20. Дан Драгића Јоксимовића 18. јула у Бачини

У недељу 18. јула 2021. године, у просторијама ОШ “Свети Сава” у Бачини, Општинска библиотека Варварин и Месна заједница Бачина по 20. пут организују Дан Драгића Јоксимовића.

Почетак округлог стола о најновијим сазнањима и актуелним пројектима у истраживању прошлости темнићког краја, заказан је за 10 часова, а учествоваће историчари и истраживачи прошлости из Крушевца, Јагодине, Алексинца и Варварина. Према најави организатора, овај догађај се организује уз поштовање свих превентивних мера прописаних у циљу заштите од корона вируса.

Драгић Јоксимовић, рођен 18. јула 1893. године у Бачини. Био је српски политичар и адвокат. Основну школу је завршио у родном месту, а по завршетку Гимназије у Крушевцу и Београду, уписао је Правни факултет 1912. у Београду, који је завршио по окончању рата. Још као студент је био члан Самосталне радикалне странке, а од оснивања – Демократске странке. Био је председник Студентског демократског клуба, сарадник часописа “Будућност” и уредник омладинског листа “Слобода”.

Међу свим студентима, Јоксимовић је био један од најспретнијих и најбољих говорника, који је својој логици и свом беседништву давао далеко мању цену, него су му је давали противници. Након студија отишао је на стручно усавршавање у Франкфурт (Немачка), где стиче звање доктора економско-финансијских наука.

Од 1927. до 1928. био је на месту шефа кабинета Министарства трговине и индустрије, а потом кмет правник Београдске општине. Након тога отишао је у адвокатуру, којом ће се успешно бавити до краја живота и постати један од најбољих српских адвоката свих времена.

Јоксимовић је више пута биран за Народног посланика у Народној скупштини Краљевине Југославије. Године 1932. покренуо је Темнићки зборник. Најпознатији је као бранилац генерала Драгољуба Михаиловића током “Београдског процеса” 1946. године. Дан Драгића Јоксимовића, у његовом родном месту Бачини, организује се од 2002. године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x