31. “Јефимијини дани” у Трстенику

Традиционалну културно-духовну манифестацију “Јефимијини дани” свечано је отворио крај споменика кнегињи Милици у центру града председник општине Трстеник Александар Ћирић. У тродневном термину од 12. до 15. јуна посетици ће моћи да уживају у богатом и садржајном програму ове 31. по реду манифестације.

“Јефимијини дани” су почели поздравним говором председника општине, а затим су се присутнима представили београдски драмски уметници својом беседом, затим етно група “Руно” из Врњачке Бање, а представио се и црквени хор “Бошко Југовић” из Трстеника. Беседу кнегињи Милици казивала је песникиња Милица Краљ, приређена је изложба слика Љубостињски запис, док је слово о сликама казивао Данило Вуковић. Организатори програма ове значајне манифестације су Народна библиотека “Јефимија”, Народни универзитет у сарадњи са другим институцијама.

“Морам да нагласим да је овогодишњи програм квалитетнији захваљујући пре свега Министарству културе Републике Србије које нам је одобрило прошле године аплицирани пројекат “Град у фокусу”. Првог дана манифестације присутни су уживали у представи “Кнез Лазар и кнегиња Милица”, другога дана у Гимназији “Вук Караџић” уприличен је сусрет са песником Ђорђем Нешићем. У Дому културе уз сцену “Калдрма” представили смо годишњак “Љубостињска приношења”. Учествовали су песникиња из Белорусије Ана Мартинчик, КУД “Традиција”, ученици Музичке школе “Корнелије Станковић” и трстеничко позориште”, каже директорка Светлана Лазић.

Трећег и последњег дана манифестације “Јефимијини дани” програм ће се одржати у порти манастира Љубостиња. Похвалу Светом кнезу Лазару казиваће Вјера Мујовић, а одржаће се и округли сто и песничка приношења.

“По одлуци жирија овогодишњу награду “Јефимијин вез” примиће песникиња Сунчица Денић. До краја програма следе Музичко приношење, певачка дружина “Руковет” из Београда извешће премијерно кантонизацију Драгана Млађеновића “Јефимијина туга за младенцем Угљешом”, посвећену сестринству манастира Љубостиња”, каже Верољуб Вукашиновић, директор Народне библиотеке “Јефимија” у Трстенику.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x