Протест у центру Варварина због гашења образовног профила економски техничар у Средњој школи

Професори, родитељи, бивши ученици, али и остали становници општине Варварин у недељу, у 5 до 12, испред зграде Општинске библиотеке Варварин изразили су протест и негодовање због гашења одељења економски техничар у Средњој школи Варварин. Са протеста су окупљени грађани обавештени да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, без икаквог претходног образложења, пред сам упис донело одлуку за коју су у Средњој школи Варварин сазнали из информатора пред сам упис нове генерације средњошколаца.

За два дана прикупљено је више од 300 потписа становника општине Варварин незадовољних одлуком Министарства просвете о укидању образовног профила економски техничар, док се локална самоуправа, чији су представници били присутни на протесту, обратила дописом Министарству, али одговор још увек није стигао.

“Ми смо прошле суботе сазнали то да у информатору нема шифре за упис одељења економског техничара. Иза тога је упућен допис Министарству просвете, науке и технолошког развоја у уторак, где до дана данашњег нисмо добили никакав одговор, нити образложење о чему се ту ради”, обавестио је окупљене председник Уније синдиката просветних радника у Средњој школи Варварин Слободан Марковић.

Средња школа Варварин ове године прославља 55 година рада и постојања, прошле године је добила и нове просторије надоградњом спрата, а приликом посете министра просвете прошле јесени на рачун ове образовне установе упућене су и похвале о добром раду школе и високој екстерној оцени која је добијена приликом вредновања школе, подсетио је Марковић и додао да имају подршку и локалне самоуправе у борби за очување овог образовног профила.

“Највише нас погађа и највише смо огорчени због тога што избор приликом уписа није препуштен самој деци, него је исечена једна здрава грана зато што је интересовање ученика за упис у овај смер велико. Спровели смо анкету и само међу ученицима ОШ “Јован Курсула” има 20 заинтересованих за тај профил, а непосредно пред овај скуп сам добио информацију да је до сада 14 ученика и из Обрежа заинтересовано за упис у одељење економског техничара тако да би то био наш одговор министарству да има заинтересованих ученика и да би требало да преиспита одлуку коју је донело и да не гаси економску школу, зато што постоји заинтересованост”, поручио је Слободан Марковић нагласивши да овај протест нема никакву политичку позадину, већ је жеља свих да се не гаси одељење које сваке године упише максимални број ученика.

Директорка Средње школе Варварин Весна Чабрић подсетила је да је и ове, као и ранијих година, било предложено да школа упише 5 одељења међу којима је било и одељење економског техничара, међутим само је, без икаквог упозорења и упозорења овај смер укинут, контактирано је Министарство просвете, али још увек у Варварин није стигао никакав одговор.

Окупљеним грађанима обратила се и најстарији дипломирани економиста у општини Варварин, Мирјана Тимотијевић, предложивши да се са скупа пошаље захтев Министарству просвете у коме ће се навести да мештани општине Варварин, професори, наставници и ђаци траже да се укине одлука о укидању одељења економског техничара којом се деца општине Варварин стављају у неравноправан положај са децом из градова.

“Велики број наше деце који жели да оствари своје снове и да упише економски смер неће то моћи, моћи ће само петоро/шесторо да оду ван Варварин, а остали неће моћи из материјалних разлога. Зато са овог скупа грађана општине Варварин, заједно са наставницима, професорима и нашом децом, јер за нашу децу се и боримо, тражимо да се одлука укине”, поручила је Мирјана Тимотијевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x