Руски кутак у Хемијско-технолошкој школи у Крушевцу

У Хемијско-технолошкој школи у Крушевцу данас је свечано отворен кабинет Руског језика, као и Руски кутак и библиотека. Свечаности су присуствовали директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников, као и директор за Балкан Бранимир Нешић, аташе за културу Руске амбасаде Ирина Ивановна Гњеткова, градоначелник Крушевца Драги Несторовић са сарадницима, председник Скупштине града Јасмина Палуровић, представници Крушевачке епархије, Крушевљани руског порекла и бројни други гости.

Ова активност је реализација пројекта “Паметна учионица руског језика” и “Руски кутак” и представља продужетак иницијативе Руске хуманитарне мисије у Републици Србији, а вредност донације износи око 3 милиона динара.

У име школе, на вредној донацији захвалио се директор Мирољуб Петровић, док је директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников образложио да је њихова мисија побољшање услова рада у циљу квалитетнијег и модернијег образовања, а уз то и обогаћивање руског књижног фонда и промоција руског језика и културе.

Руски аташе за културу Ирина Ивановна Гњеткова истакла је да заједница са великим братским руским народом гарантује спас од историјског заборава традиције и обичаја, губљења вере и језика, духовности и тзв. “словенске душе” коју као спецификум поседују наши сродни народи. “Овом донацијом, кроз јединствене и вашим условима прилагођене програме са ученицима, младима и одраслима, одвијају се процеси учења кроз научна, културна и образовна достигнућа”, поручила је она.

Скупу се обратио и градоначелник Крушевца Драги Несторовић који се такође захвалио Руској хуманитарној мисији на вредној донацији и истакао сарадњу коју град Крушевац остварује са бројним руским градовима (Волгоград, Одинцово, Електростал, Липецк, Рјазањ, а очекује се и потписивање Повеље о сарадњи са Санкт Петербургом).

У програму припремљеном за ту прилику учествовао је хор ОШ “Драгомир Марковић”, најмлађи полазници курсева руског језика, ансамбл са певачем Павлом Панином, ученици ОШ “Бранко Радичевић” и Музичке школе “Стеван Христић”.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x