Модел дуалног образовања у Техничкој школи у Трстенику

Техничка школа у Трстенику је међу првим средњим школама у Србији прихватила и примењиваће у наредном периоду модел дуалног образовања. Тренутно се спроводи образовни профил машинске обраде, са елементима дуалног обрезовања, а директор ове трстеничке средње школе Предраг Симић каже да има заинтересованих фирми за ученике Техничке школе.

“Оно што је битно у наредном периоду је да се у актуелним образовним профилима прими што већи број ученика. У разговорима које смо имали са Привредном комором Србије закључили смо да су интересантни и примењиви профили техничар машинске обраде, техничар мехатронике и техничар Хидраулике и Пнеуматике”, објашњава Симић додавши да су ови профили, осим Трстеника, заступљени и у Крушевцу, па се појавила воља за разговор између ове две образовне установе о овој области.

“У наредној години очекујемо да ћемо планом уписа имати једно одељење више, у првом разреду биће 8 одељења, а имаћемо поново образовни профил компјутерско конструисање. У сарадњи са Машинским факултетом у Краљеву обезбедили смо да се сви наши ученици обучавају код њих. Овим желимо да финализујемо ту нову технологију, а овакав тип школовања већ постоји у Европи”, каже Симић.

“Према предлогу закона о дуалном образовању који је усвојила Влада Републике Србије, ученици средњих стручних школа ће у оквиру школског програма радити код послодавца 6 сати дневно и за то ће имати награду 91 динар по сату”, додаје директор Техничке школе у Трстенику изразивши наду да ће успешно реализовати и овај као све друге досадашње програме у школи.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x