Александар Вучић: Ковид болница у Крушевцу најкасније до 15. децембра

Председник Републике Србије, Александар Вучић, најавио је да ће нова Ковид болница у Крушевцу бити завршена до 15. децембра. Он је током обиласка радова и разговора са радницима, вечерас, у трећој смени, рекао да се они веома труде да што пре заврше ту болницу, како би могла да прими прве пацијенте.

Вучић је рекао да ће болница имати 150 кревета интензивне неге и 350 за полуинтензивну негу и запитао је раднике да ли ће све бити готово најкасније до светог Николе и добио од њих потврдан одговор. Председник је рекао да ће се ту лечити не само оболели од Ковида из Крушевца, већ и из Трстеника и других градова у том делу Србије.

“Хвала вам на љубави према земљи и жељи да помогнете”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да за нову Ковид болницу у Батајници има доста пријављених добровољаца, здравствених радника и изразио уверење да ће исто тако бити пуно њих који ће желети да помогну и у новој Ковид болници у Крушевцу.

“Они који се боре су увек ту, а они који неће се увек склоне”, прокоментарисао је Вучић. “Овде у Крушевцу је извесно да ће све бити завршено до 20. децембра, али надамо се да ће бити готово и до 15, 16. децембра… Борба нам је за сваки дан. За три – четири дана следи пријем првих пацијената у Батајници, најкасније до петка ујутру”, изјавио је Вучић.

Додао је да су у болницу у Батајници већ “убачени” два скенера, два рендгена, два ЦТ уређаја, лабораторија… “Да најкасније до петка ујутру можемо 800 пацијената да примимо у Батајницу. Овде у Крушевцу имаћемо 500 места, 150 на интензивној нези”, рекао је Вучић.

Вучић је приметио да постоје бројни проблеми када се нешто, а посебно болница, гради за врло кратко време, јер не може све да се предвиди унапред, ни кад је реч о набавци материјала, ни потребних радника, мајстора, заваривача, којих нема…

Председник је захвалио свим здравственим радницима у Крушевцу и Расинском округу који се боре и не беже од одговорности и који, како је рекао, не траже разлог да не буду присутни, већ се хватају у коштац са проблемима, да спасавају животе људи.

“И дошао сам вечерас да покажем колико нам је стало до здравља свих грађана, и шта држава све предузима”, рекао је Вучић.

Додао је и да жали што није одлучено да се граде три нове ковид болнице, онда када се мислило да смо завршили са ковидом, јер је таква једна болница потребна у Војводини.

“Са ове две болнице мораћемо да покријемо велики део Србије, све да покријемо, а Батајница ће, злу не требало, морати да прими и део људи из Војводине”, рекао је Вучић.

Навео је и да ће у крушевачку болницу бити допремљено 150 нових респиратора, а у Београду 250.

“Да виде људи како може да изгледа модерно здравство, а суштински бесплатно. Плаћа се здравствено осигурање, али се просечно плати један или два болничка дана, за 365 дана у години. Онда се види колико је држава фер и колико издваја”, рекао је Вучић.

О ситуацији са ковидом: Следи нам најтежа седмица

Вучић је изјавио да следи једна од најтежих седмица по питању корона вируса. “Данашњи бројеви су лошији него прошле недеље, оно што сам видео у првим сатима. Сигурно следи једна од најтежих седмица, али борићемо се и верујем да ћемо се изборити заједно”, рекао је Вучић.

Будући да је за сутра најављена седница Кризног штаба, Вучић је рекао да ће надлежни послушати и прихватити све одлуке и препоруке Штаба, али их је замолио за разумевање, јер држава мора да плати и болнице, и плате и пензије, које жели да повећава.

“Да имамо у виду да ако све затворимо, не знам од чега ћемо моћи све да платимо. Нисмо имали проблеме, нећемо их ни имати, молим их да то имају у виду, али ћемо ми све њихове одлуке спроводити у дело”, рекао је Вучић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x